The Electronic structure of the non-centrosymmetric ferroelectrics and the effect of the phase transition on the electronic structure
Merkezi simetriye sahip olmayan ferroelektriklerin elektronik yapısı, faz geçişleri ve faz geçişlerinin elektronik yapı üzerine etkileri
  1. Tez No: 119870
  2. Yazar: FARUK KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİRULLAH MEHMETOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Faz Geçişi, Xa Metodu, Ferroelektrik, Hartree-Fock Metodu. n, Structural Phase Transition, Xa Method, Ferroelectrics, Hartree-Fock Method
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz DOKTORA TEZİ MERKEZİ SİMETRİYE SAHİP OLMAYAN FERROELEKTRİKLERİN ELEKTRONİK YAPISI, FAZ GEÇİŞLERİ VE FAZ GEÇİŞLERİNİN ELEKTRONİK YAPI ÜZERİNE ETKİLERİ FARUK KARADAĞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Emirullah MEHMETOV Yıl:2002, Sayfa:142 Jüri: Prof.Dr. Emirullah MEHMETOV Prof.Dr. Victor POGREBNYAK Prof.Dr.Süleyman GÜNGÖR Prof.Dr. H. İbrahim MUTLU Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR Bu çalışmada, ABO3 yapısındaki materyallerin elektronik yapısı ve paraelektrik ve ferroelektrik fazında Ti, Nb, ve Ta içeren BO6 oktahedronunun yapı üzerindeki rolü incelenmeye alınmıştır. BO6 oktahedronunun vertekslerde birbirleriyle birleşen ve büyük boşluğun A-tipi atomlarla doldurulduğu bilinen bir gerçektir. SCFXa (Slater değiş tokuş etkileşmeli, çoklu saçılmış dalgaların öz- uyumlu klastır metodu) hesaplaması inceleme altındaki nesnenin tanımlanması için klastır metodunun yeterli olduğunu söyler. ABO3 tipi materyallerin Optik ve fotoemisyon spektrumları birbirlerine çok yakındır. Bu yüzden bu çalışmada, ABO3 tipi materyaller birinci yaklaşımda BOg" (n=7 veya 8) klastırları ile modellenmiştir. Oksijen ve B atomunun atomik kürelerinin yarıçapı, karşı gelen atomik kürelerin temas noktalarındaki başlangıç potansiyelinin eşit olması şartından bulunur. B ve O atomları için değiş tokuş parametrelerinin değeri önceki çalışmalardan (Schwartz, 1972) alınmıştır. Kristalik çevrenin elektrostatik alanının stabilizasyon etkisi Watson küresi ile modellenmiştir (SCF- Xa yöntemindeki gibi). Bu çalışmanın sonucu göstermiştir ki, SCFXa yöntemiyle klastır hesaplaması (ferroelektrik ve paraelektrik fazda) BaTi03 ve KNb03 m lokal olmayan elektronik özelliklerini ve bunların fiziksel özelliklerini (hatta en küçük klastır için bile) açıklayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS THE ELECTRONIC STRUCTURE OF THE NON- CENTROSYMMETRIC FERROELECTRICS AND THE EFFECT OF THE PHASE TRANSITION ON THE ELECTRONIC STRUCTURE FARUK KARADA? DEPARMANT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Emirullah MEHMETOV Year: 2002, Pages:142 Jury: Prof. Dr. Emirullah MEHMETOV Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof. Dr. H. Ibrahim MUTLU Assoc. Prof. Metin ÖZDEMİR In this work a new theoretically study is undertaken of the electronic structure of ABO3 materials and role of the BOö octahedron containing as B-ion Ti, Nb, and Ta in paraelectric and ferroelectric phase. It is well known that the BOö octahedra are connected with each other at the vertices and form a framework whose large cavities are filled with A-atoms. The PBXa (self consistent cluster method of multiply scattered waves with Slater exchange) calculations suggest that the cluster model is sufficient to describe the object under investigation. As pointed out in some papers The optical and photoemission spectra of ABO3 materials are very close to each other. Therefore in this work, the ABO3 materials are modeled to first approximation by BO%~ (n=8 or 7) clusters with varying inter-atomic distances Rbo, determined from the lattice constants of the compounds under investigation. The radii of the atomic spheres of B-atom and oxygen were determined by the condition that the initial potentials at the contact points of the corresponding atomic spheres be equal. The values of the exchange parameters for the B and O atoms were taken from Schwarz (1972). The stabilizing effect of the electrostatic field of the crystalline surroundings was modeled with the Watson sphere in this work as is usual with the PBXa method. The results of this work show that, cluster calculations by the PBXa method (in ferroelectric and paraelectric phase) even for a minimum cluster can describe the non-local electronic properties of BaTiÜ3 and KNb03 and used in discussions of the physical properties of these compounds.