İçel bölgesi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapısal durumu, ekonomik verimliliği, sorunları ve çözüm önerileri
Structural status, economical profitability, problems and recommendation of small ruminant production in İçel district
  1. Tez No: 119908
  2. Yazar: MEHMET IŞIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koyunculuk, keçicilik, ekonomik analiz
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, İçel ve çevresinde koyun ve keçicilik konusunda uğraş veren işletmelerin teknik açıdan varolan yapısal durumları ve ekonomik yönden verimlilik düzeylerini incelemek ve bu konuda çözüm önerileri getirmektir. Gayeli örnekleme metodu kullanılarak, 250 işletmeden anket yolu ile toplanan veriler araştırmanın esas materyalini oluşturmuştur. İşletmeler üç büyüklük grubuna ayrılarak incelenmiştir. 1. grup işletmeler 30-60 anaç keçi veya koyuna, 2. grup işletmeler 61-160 anaç keçi veya koyuna, 3. grup işletmeler ise 161 ve daha yukarı anaç keçi veya koyuna sahip işletmelerdir. Yapılan analizler sonucuna göre keçicilik işletmelerinde ortalama nüfus 5.22, koyunculuk işletmelerinde 5.02 kişidir. Keçicilik işletmelerinde nüfusun %48.85'i erkek, %51.15'i kadınlardan, koyunculuk işletmelerinde ise %51.11'i erkek, %48.49'u kadınlardan oluşmaktadır. Keçicilik işletmelerinde aile reislerinin %5.60'ı, koyunculuk işletmelerinde %4'ü okuma-yazma bilmemektedir. Aile işgücü varlığı keçicilik işletmelerinde 3.47 ve koyunculuk işletmelerinde 3.37 erkek işgücü birimi olarak hesaplanmıştır. İşletme ortalamasına göre bir üretim birimi için yapılan masrafların toplamı, keçicilik işletmelerinde 55.693.594 ve koyunculuk işletmelerinde 57.992.186 TL, elde edilen GSÜD ise keçicilik işletmelerinde 51.579.120 TL ve koyunculuk işletmelerinde 58.858.025 TL'dir. Ayrıca bu araştırmada 1 kg sütün maliyeti, keçicilik işletmelerinde 151.351 TL, koyunculuk işletmelerinde 164.923 TL ve 1 kg canlı ağırlık maliyeti ise keçicilik işletmelerinde 1.970.760 TL; koyunculukta 1.505.889 TL olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examined of structural technic position and economical productivity level of business units; do business about sheep and goats and to slove problems of these subjects. Mateial of this study is data obtained with surveys from 250 unites while using the stratificated random sampling metod. The units divided into three groups according to the size of farms. The first group contained 30-60 sheep-goat, second group contained 61-160 sheep-goat and third group contained more sheep or goat then 160. According to the result of statistical analyses, average population is 5.22 in goat unit; 5.02 in sheep unit. 48.85% of this average is male and 51.15% is female in sheep unit. 5.60% of the fathers of the families in goat unit and 4.0% of the fathers of families in the sheep unit don't know reading and writting. Family man-pover are 3.47 in goat unit, 3.37 in sheep unit. According to average of units, total cost for each production unit is 55.693.594 TL in goat farm, 57.992.186 TL in sheep farm. Estimated gross production value is 51.579.120 TL in goat farm, 58.858.025 in sheep farm. Beside the cost of 1 kg milk is 151.351 TL in goat farm 164.923 TL in sheep farm; in addition to this, the cost of 1 kg live weight is 1.970.760 TL in goat farm, 1.505.899 TL in sheep farm. Key Word : Sheep, goat, economical analysis.