Kullanılmış krom-manyezit ateş tuğlasının alkali agrega etkileşiminin ince kesit, çips ve beton silindir örneklerinde incelenmesi
Investigation of the alkali aggregate reaction on thin section, chips and concrete cylinder specimens prepared with used chrome magnesite fire brick
  1. Tez No: 119925
  2. Yazar: NÜZHET AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Krom-manyezit, ateş tuğlası, alkali agrega etkileşimi, Chrome - magnesite, fire bricks, alkali aggregate reaction. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KULLANILMIŞ KROM- MANYEZİT ATEŞ TUĞLASININ ALKALİ AGREGA ETKİLEŞİMİNİN İNCE KESİT, CİPS VE BETON SİLİNDİR ÖRNEKLERİNDE İNCELENMESİ NÜZHET AKYOL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Yıl: 2002 Sayfa: 47 Jüri : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ : Doç. Dr. Hasan ÇETİN : Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Çalışmanın amacı, CaC03, MgC03 içeren bileşenler agrega olarak kullanıldığında betonda ve MgC03'lı bileşenlerin doğuracağı sonuçların petrografik olarak incelenmesidir. Ortamda bir miktar kil bulunması alkali reaktif karbonat bileşenlerini oluşturmaktadır. Bu tür bileşenleri içeren agrega ile hazırlanan beton örneğin alkali solüsyon (KOH) içine daldırılmasıyla gözenekler boyunca MgC03'lı bileşenlere erişen H20, M*, (K4“ veya Na*) OH”, MgC03'lı bileşenler birtakım reaksiyonlara neden olmaktadır. Bu çalışma ile kullanılmış krom-manyezit ateş tuğlasının betonda agrega olarak kullanılması He hazırlanan cips ve ince kesitlerin 1 N KOH değişik sürelerde (1, 7, 14, 21, 28, 56, 90, 180, 360 gün) alkali solüsyonda bekletilerek polarizan ve binoküler mikroskop altında alkali agrega etkileşimi belirlenmeye çalışılmıştır. Beton silindir örneklerinde tek eksenli basınç dayanımları ortaya konmuştur. Polarizan ve binoküler mikroskopla yapılan gözlemler sonucunda ince kesitler üzerinde 1. günden itibaren röliyefli alanların gelişmeye başladığı, alkali solüsyonda kalma süresine bağlı olarak röliyefli alan sayısı ve çapının arttığı; cipsler üzerinde 1-180 gün dahil önemli bir etkileşim olmadığı, 360 gün beklemeli örnek üzerinde kırıklar geliştiği; beton silindir örneklerinde tek eksenli basınç dayanımları belirlenmiş ve önemli bir etkileşim olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE ALKALI AGGREGATE REACTION ON THIN SECTION, CHIPS AND CONCRETE CYLINDER SPECIMENS PREPARED WITH USED CHROME MAGNESITE FTREBRTCK NUZHET AKYOL DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Year : 2002 Pages : 47 Jury : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ : Assoc. Dr. Hasan ÇETİN : Assist. Prof. Dr. Ergül YAŞAR The aim of this study is to determine alkali agregate reactivity of the used chrome - magnesite firebricks. For this reason we used chrome - magnesite firebricks provided from the İskenderun Iron - Steel Factory and Konya Selçuklu Chrome - Magnesite factory. Concrete chips, thin sections and concrete cylinder samples with portland cement were prepared using Chrome - Magnesite firebrick agregates. After that these samples immersed in 1 N KOH alkaline solution for defined time period (0, 1, 7, 14, 21, 28, 56, 90, 180, 360 days). Thin section were examined under polorized and binoculer microscopes; chips under binoculer microscope to study the effect of alkali agregate reactivity. Reliefs developed on the thin sections after one day immersion and amount and diameter of this reliefs increased as the immersion period increased in alkali solution. While chips immersed in alkali solution 1-180 days do not show not any important effect on tiieir surface, chips immersed 360 days fractured completely. Uniaxial compression tests on concrete cylinders do not show any important relationship with the alkali agregate reactivity.