Investigation of flow structure from a vertical and horizontal cylinder in shallow water
Sığ suya dikey ve yatay olarak yerleştirilmiş silindir arkasında oluşan ayrılmış akış yapısının incelenmesi
- Tez No: 119924
- Danışmanlar: PROF.DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrılmış akış bölgesi, Girdap yapısı, Sığ sularda akış, Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçme Tekniği, Silindir. II, Wake region, Vortex formation, Shallow water flow, DPIV, Circular cylinder
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, sığ suya dikey ve yatay olarak yerleştirilmiş silindir arkasında oluşan ayrılmış akış bölgesinin yapısı, Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçüm Tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Dikey silindir arkasında oluşan geniş ölçekli girdapları akış serbest yüzeye doğru yönlendirmekte ve nihayetinde bu girdaplar yatay girdaplara dönüşerek serbest yüzeyin düzgün yapısını bozmaktadır. Dikey silindir arkasında oluşan girdaplar, kanalın alt yüzeyine yatay olarak yerleştirilmiş farklı yüksekliklerdeki pürüz niteliğindeki engeller tarafından kontrol edilmiştir. En küçük yüksekliğe sahip olan engel dahi silindir arkasında oluşan geniş ölçekli Karman girdabın şiddetini azaltmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, yatay olarak yerleştirilen ve çapları artırılan silindirlerin arkasında oluşan akışın yapısı incelenmiştir. Yatay olarak yerleştirilmiş silindirlerin çapı değiştirilerek ayrılmış akış bölgesinin değişimine olan etkileri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, vortex structure in the wake region of the vertical and horizontal cylinders was investigated in shallow water layer using a technique of high-image- density Digital Particle Image Velocimetry (PIV). The formation of a large-scale Karman vortex from a vertical cylinder involves upward ejection of fluid through its center which eventually turns into a horizontal vortex that induces significant distortion of the free-surface. Vortex formation from a vertical cylinder in shallow water layer is controlled by placement of narrow transverse strip of roughness elements on the bed (bottom surface). It is demonstrated that even the smallest roughness height clearly attenuates the onset of large-scale, Kârmân-like vortex formation in the region close to the base of the cylinder, relative to the case of no roughness. In the second arrangement, the cylinder was submerged horizontally beneath the free-surface of the shallow water. The upper surface of the cylinder was adjusted in order to be coincident with the free-surface. The diameter of the horizontal cylinder was gradually increased in order to determine the values that exhibited major changes in the near- wake patterns. The streamline topology in the very near- wake of each cylinder is a strong function of the cylinder diameter and the Froude number.