Türkiye'de şeker üretiminin ekonomik ve sosyal karlılığının değerlendirilmesi
Assessment of economic and social profitability of sugar production in Turkey
- Tez No: 119979
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker, şekerpancarı, şeker politikaları analizi, sosyal maliyet, politika analiz matrisi, Sugar, sugarbeet, sugar policy analysis, social cost, policy analysis matrix. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE ŞEKER ÜRETİMİNİN EKONOMİK VE SOSYAL KARLILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Aysel ÖZDEŞ AKBAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Onur ERKAN Yıl: 2002, Sayfa: 168 Jüri: Prof.Dr.Onur ERKAN Prof.Dr. Mahir FİSUNOĞLU Doç.Dr. M. Necat ÖREN ProfDr. Ö. Faruk EMEKSİZ Doç.Dr. Cennet OĞUZ Bu çalışmada, Türkiye'de şekerpancarında uygulanan politikaların toplumsal maliyetinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için öncelikle zaman serisi verileri kullanılarak şekerpancarı politikalarının çeşitli kesimlere yansımaları araştırılmıştır. Ayrıca 1989-99 dönemine ait şekerpancarı destekleme politikalarının üretici ve tüketici rantı ile topluma net yansıması hesaplanmıştır. Son olarak 1999 yılı üretici anket verilerine dayanılarak, şekerpancarı için politika analiz matrisi oluşturulmuştur. Elde edilen bu matris kullanılarak ülkemizde şekerpancarı üretim faaliyetinin ekonomik ve sosyal karlılığı ortaya konmuştur. Şekerpancarında Yurtiçi Kaynak Kullanım Maliyeti Katsayısı 1,084 olarak bulunmuş olup, bu katsayının birden büyük olması ülkemizde şekerpancarı yetiştiriciliğinin sosyal açıdan karsız bir üretim faaliyeti olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ASSESSMENT OF ECONOMIC AND SOCIAL PROFITABILITY OF SUGAR PRODUCTION IN TURKEY Aysel ÖZDEŞ AKBAY UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor: Prof. Dr. Onur ERKAN Year: 2002, Page: 168 Jury: Prof. Dr. Onur ERKAN Prof.Dr. Mahir FİSUNO?LU Associate Prof. M. Necat ÖREN Prof.Dr. Ö.Faruk EMEKSİZ Associate Prof. Cennet O?UZ This study aims to analyze social cost of sugar beet policies adopted in Turkey. In order to accomplish this task, the study was focused on the influences of these policies on different sectors, with time series data being used. Also the net effects of sugar beet subsidy policies on society, producer and consumer surpluses are computed for the period of 1989-1999. Finally a policy analysis matrix, based on the data from producer questionnaires in 1999, was constructed and used as an analytical tool for sugar beet. This matrix revealed the economic and social profits of sugar beet production. Domestic Resource Coefficient for sugar beet was found to be 1.084. This figure, which is greater than one, shows that sugar beet production in Turkey is not a socially profitable activity.