Donatılı zeminler üzerine oturan yüzeysel temellerin analizi
Bearing capacity of shallow foundations on geogrid-reinforced sand
- Tez No: 119978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatılı zemin, geogrid, yüzeysel temel, taşıma kapasitesi, Reinforced soil, geogrid, shallow foundation, bearing capacity. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada, geogrid ile güçlendirilmiş kum zeminler üzerine oturan yüzeysel temellerin taşıma kapasitesi laboratuvar ortamında küçük ölçekli model deneyler yapılarak araştırılmıştır. Yüzeysel temel olarak kare, daire ve ring (halka) şeklindeki temeller seçilmiştir. Model deneylerde; ilk donatı derinliği, donatılar arası derinlik, donatı tabaka sayısı, donatı boyu gibi donatı ile ilgili parametrelerin taşıma kapasitesine etkisi araştırılmıştır. Deneysel sonuçlardan en uygun donatı yerleşim düzeni araştırılarak maksimum taşıma kapasitesi elde edilmeye çalışılmıştır. Donatılı kum zeminlere oturan temellerin PLAXIS bilgisayar yazılımı kutlanılarak 2 boyutlu ve eksenel simetrik koşullarda sonlu elemanlar yöntemi ile sayısal çözümü yapılmıştır. Elde edilen deneysel ve teorik sonuçlar karşılaştırılarak temel mühendisliği uygulamalarında kullanılmak üzere tasarım parametreleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ultimate bearing capacity of shallow foundations on sand reinforced with geogrid layers was investigated using a small scale laboratory tests. Square, circular and ring footings were used in the model tests. The parameters investigated include the location of the first layer of reinforcement, the vertical spacing of reinforcement layers, the number of reinforcement layers and the width of each reinforcement layer. FE analysis of the test models were carried out by using the FEM program PLAXIS. The analysis were conducted 2D and under axi- symmetric conditions. The computational results obtained from the numerical method are compared with the experimental values. After comparing the results of experiments and the numerical studies some practical design parameters were suggested for the relevant foundation engineering applications.