Cern'deki CMS deneyinde standart model higgs bozonu aranması
Standard model higgs boson searches in CMS experiment at cern
- Tez No: 119987
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÖNENGÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standard Model, CMS, LHC, Higgs boson, LEP, Standard Model, CMS, LHC, Higgs boson, LEP. TT
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ CERN'DEKI CMS DENEYİNDE STANDART MODEL HIGGS BOZONU ARANMASI Didar DOBUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT Yıl: 2002, Sayfa: 107 Jüri : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Standart Modelde (SM), Higgs mekanizması elektrozayıf simetrinin kendiliğinden kırılmasını sağlamakta ve zayıf ayar bozonlarına kütle kazandırmaktadır. Aynı mekanizma 1/2 spinli parçacıklara da kütle kazandırmaktadır. Bu yüzden kütleyi anlamamız için Higgs gereklidir ve SM Higgs bozonunun keşfedilmesi gelecekteki çarpıştırıcıların en büyük hedeflerinden birisi olmuştur. Bu tezde, elektrozayıf simetrinin kendiliğinden kırılması ve Higgs mekanizması açıklanacak ve LEP deneylerinde yapılmış olan Higgs araştırmaları ve sonuçları özetlenecektir. Ayrıca CERN LHC'deki CMS deneyinde farklı Higgs kütlelerindeki Higgs bozonu üretim ve beklenen bozunum kanalları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STANDARD MODEL HIGGS BOSON SEARCHES IN CMS EXPERIMENT AT CERNj Didar DOBUR DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT Year: 2002, Pages: 108 Jury : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Within the Standard Model (SM), the Higgs mechanism provides to spontaneously breaks the Electroweak symmetry and gives masses to the weak gauge bosons. The same mechanism gives masses also to the spin 1/2 particles. The Higgs is therefore esential for our understanding of mass and the discovery of the SM Higgs boson is one of the most important physics goals of the future colliders. In this thesis, a brief overview will be given on the spontaneously electroweak symmetry breaking and SM Higgs mechanism. Then SM Higgs boson searches which have been made in LEP experiments and their results will be summarised. In addition, the possible SM Higgs production and decay channels for different Higgs mass regions in CMS experiment in LHC will be discussed.