İçten yanmalı motorların çevreye etkilerinin araştırılması
The Research effects of internal combustion engines on the environment
  1. Tez No: 119988
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM PAŞA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçten yanmalı motorlar, hava kirliliği, dispersiyon modelleri, gürültü kirliliği, Internal combustion engine, air pollution, dispersion modeling, noise pollutant. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz DOKTORA TEZİ İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇEVREYE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Halil İbrahim Paşa ÖZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Kadir AYDIN Yıl : 2002, Sayfa 153 Jüri : Prof. Dr. Kadir AYDIN : Prof. Dr. Hunay EVLİYA : Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK Bu çalışmada, Adana kenti yerleşim alanındaki içten yanmalı motorların çevreye etkileri, hava ve gürültü kirliliği yönünden incelenmiştir. Birinci bölümde, içten yanmalı motorlu taşıtlarda kirletici oluşum nedenleri açıklanmış ve motorun yapısal özelliklerinin de emisyona etkisi vurgulanmıştır. Kirletici oluşumuna engel olunmak için alman önlemler tanıtılmıştır. Dispersiyon modelleri açıklanmış, denklemlerin çıkarılışı ve bir hat boyunca seyreden içten yanmalı motorlu taşıtlar için yer seviyesindeki konsantrasyon denklemi verilmiştir. Deneysel çalışmada araştırma bölgesinde motorlu araç sayımları yapılmış, otogar bölgesi örnek araştırma alam seçilerek bu bölgede atmosferde CO, NOx, SO2 gibi kirleticiler ile rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem gibi meteorolojik parametrelerle birlikte araç hızı ve trafik gürültüsü ölçülmüştür. Bu sonuçlar değerlendirilerek Adana'da şehir içinde içten yanmalı motorlu taşıtların çevreye etkileri, sıcaklık, rüzgar hızı, rüzgar yönü, nem gibi meteorolojik parametreler göz önüne alınarak grafikler halinde açıklanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda kent içi yollardaki içten yanmalı motorlardan kaynaklanan hava ve gürültü kirliliği gerçek boyutları ile tespit edilmiş olup, önleyici tedbirler alınmadığı takdirde Adana için büyük bir risk oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE RESEARCH EFFECTS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINES ON THE ENVIRONMENT Halil Ibrahim Paşa ÖZDEMIR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Kadir AYDIN Year : 2002, Pages : 153 Jury : Prof.Dr. Kadir AYDIN : Prof. Dr. Hunay EVLİYA : Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK In this study, the effects of internal combustion engines on the environment in Adana City settlement area, have been examined in terms of air and noise pollution. In the first chapter, the pollutant occurrence reasons at internal combustion engines have been explained and the effects of constituonal characteristic on this subject have been emphasized. The precautions to prevent pollutant occurrence have bee identified. Dispersion models have been explained, the deduction of equations and the concentration equation for internal combustion engine vehicles which navigate on a line have been given. In the experimental study, the motor vehicles have been counted in the survey area, the bus terminal area has been selected as survey area and in this area the pollutants like CO, NOx, SO2 and meteorological parameters like wind speed, wind direction, temperature, humidity and vehicles speed, traffic noise have been measured. These results being evolution the effects of internal combustion engines on the environment in city center of Adana have been explained in graphics taking into consideration the meteorological parameters like temperature wind speed, humidity. At the end of this study, the air and noise pollution emerging from internal combustion engines on inner city ways have been established in their real dimensions and it has been seen that this is a big risk for Adana in case preventive actions are not taken.