Türkiye'de bölgesel pamuk fiyatlarının analizi
Analysis of regional cotton prices in Turkey
  1. Tez No: 119990
  2. Yazar: MELTEM GİZİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Pamuk Fiyatları, Fiyat Analizi, Cotton, Cotton Prices, Price Analysis II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, 1970-2001 döneminde, Çukurova, Ege ve dünya pamuk fiyatlarındaki değişmeler, bu fiyat serileri arasındaki benzerlik ve farklılıklar incelenmiştir. Çukurova ve Ege Bölgesi pamuklan cari fiyat trendleri artış eğilimi gösterirken, bu iki bölgenin reel fiyat trendleri azalış eğilimi göstermektedir. Mevsimsel dalgalanmalar incelendiğinde, Çukurova ve Ege Bölgesinin benzer özellik gösterdiği görülmektedir. Çukurova ve Ege Bölgesinde pamuk fiyatları, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında mevsim ortalamasının üzerindedir. Dünya fiyatlarında ise, cari ve reel fiyat trendleri artış eğilimi göstermektedir. Dünya fiyatları önemli bir mevsimsel dalgalanma göstermemektedir. Bu durum dünya pamuk fiyatlarının, Çukurova ve Ege pamuk fiyatlarından daha kararlı bir seyir izlediğinin göstergesidir. Dünyada ve Türkiye'de reel pamuk fiyatları son üç yıldır, benzer şekilde konjonktürün iniş devresindedir. Ülkemizde pamuk tarımının geliştirilmesi için reel pamuk fiyatlarında ve üretici gelirlerinde kararlılık sağlanmaya yönelik politikaların önemi büyüktür.
Özet (Çeviri)
The Regional Cotton Prices, namely Ege Std-1 and Çukurova Std-1(B) which are represent Aegean and Çukurova regions of Turkey were analysed in this study. Regional Cotton Prices were also compared to Liverpool Cotton A Index prices as a World Cotton price in the 1970-2001 period. Both, Ege Std-1 and Çukurova Std-1(B) Cotton prices have shown increasing trends at current prices but decreasing trends at real prices during 1970-2001 period. Both price series have similar seasonal fluctuations that are above the monthly average in May, June, July and August. Liverpool Cotton a Index prices have positive slope trend line in the 1970- 2001 period and have slightly seasonal fluctuations. It can be said that world cotton prices are more stable than cotton prices in Turkey. Since 1998, real cotton prices in both Turkey and world have being gone to decline in terms of cyclical fluctuations policy related to price and agricultural income stabilisation have key role on improvement of cotton farming in Turkey.