Sera domates yetiştiriciliğinde kısmi kök kuruluğu (partial rootzone drying) sulama tekniğinin bitki büyümesi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The Effects of partial rootzone drying irrigation technique on plant growth, yield and fruit quality in greenhouse tomato production
- Tez No: 119989
- Danışmanlar: PROF.DR. CEVAT KIRDA, PROF.DR. KAZIM ABAK, Y.DOÇ.DR. H. YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, kısmi kök kuruluğu, büyüme, verim, meyve kalitesi. VCrtUStKÖ&UnV* KVKVL»
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SERA DOMATES YETİŞTİRİCİLĞİNDE KISMİ KÖK KURULUĞU (PARTIAL ROOTZONE DRYING) SULAMA TEKNİĞİNİN BİTKİ BÜYÜMESİ, VERİM VE MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ BULUT EKİCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. H. Yıldız DAŞGAN Yıl : 2002, Sayfa : 91 Jüri : Yrd. Doç. Dr. H. Yıldız DAŞGAN Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Cevat KIRDA Sera domates yetiştiriciliğinde, 'kısmi kök kuruluğu' sulama tekniği kullanılarak su kısıtlamasının araştırıldığı bu çalışmada bitkisel materyal olarak Fantastik Fİ domates çeşidi kullanılmıştır. Bitkilere A sınıfı buharlaşma kabından olan günlük buharlaşma miktarına göre belirli aralıklarla, haftada bir veya iki olmak üzere sulama suyu verilmiştir. 2000 - 2001 üretim sezonunda gerçekleştirilen denemelerle 'kısmi kök kuruluğu' sulama yönteminin, bitkilerin sulama suyu ihtiyacının % 30 ve % 50 kısıtlanması durumunda, klasik damla sulama tekniği ile karşılaştırmalı olarak bitki büyümesi, verim ve meyve kalitesindeki etkileri incelenmiştir. Kontrol olarak bitkilerin su ihtiyacının tamamının klasik damla sulama tekniği ile verildiği 'tam sulama' uygulaması kullanılmıştır. Beklenildiği gibi, en iyi bitki gelişimi, en yüksek verim ve en kaliteli meyveler kontrol tam sulama uygulamasından elde edilmiştir. Bu parametrelerde ikinci sırada sulama suyunun % 50 kısıtlandığı kısmi kök kuruluğu sulama yöntemi yer almıştır. Hem klasik damla sulama yöntemi ile hem de kısmi kök kuruluğu sulama yöntemi ile % 30 kısıtlı sulama uygulamaları birbirine yakın değerlerle ilk iki uygulamanın ardında yer almıştır. Klasik damla sulama yöntemi ile % 50 kısıtlı sulama uygulaması ise bitki gelişimi, Verim ve meyve kalitesi bakımından en son sırada yer almıştır. Su kullanma randımanı bakımından ise, sulama suyunun % 50 kısıtlandığı kısmi kök kuruluğu yöntemi ile sulama uygulaması 0.076 kg / L ile ilk sırada yer almıştır. Bu uygulamayı sırasıyla klasik damla sulama yöntemi ile % 50 kısıtlı (0.066 kg / L), klasik damla sulama yöntemi ile % 30 kısıtlı (0.055 kg / L) ve kısmi kök kuruluğu sulama yöntemi ile % 30 kısıtlı (0.051 kg / L) sulama uygulamaları izlemiştir. Tam sulama uygulaması ise 0.046 kg / L su kullanma randımanı İle son sırada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFRECTS OF PARTIAL ROOTZONE DRYING IRRIGATION TECHNIQUE ON PLANT GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY IN GREENHOUSE TOMATOE PRODUCTION BULUT EKICI DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc Prof. H. Yıldız DAŞGAN, Year: 2002, Pages: 91 Jury : Assoc Prof. H. Yıldız DAŞGAN, Prof. Dr. Kazım ABAK, Prof. Dr. Cevat KIRDA, In this study which was carried out to investigate water restriction created by partial rootzone drying, Fantastic Fl tomato cultivar was used as plant material. Plants were irrigated at fixed interval using class A pan evaporation to estimate irrigation water requirement. Comparing with classic drip irrigation, the effects of % 30 and % 50 restriction of plant water need by using partial rootzone drying irrigation technique on plant growth, yield and fruit quality is investigated The foil irrigation application which all of water need of plants is given is used as control. The highest plant growth, yield and fruit quality were obtained at foil irrigation. The partial rootzone drying irrigation technique with % 50 water restriction was the second by these parameters. Classic drip irrigation and partial rootzone drying irrigation technique with % 30 water restriction were approximately equal and followed the first two application. The lowest plant growth, yield and fruit quality were obtained fom classic drip irrigation with % 50 water restriction. The highest water use efficiency with a value 0. 076 kg / L was obtained from partial rootzone drying irrigation technique with % 50 water restriction. This application was followed by classic drip irrigation with % 50 water restriction (0.066 kg / L), partial rootzone drying irrigation technique with % 30 water restriction (0.055 kg / L) and classic drip irrigation with % 30 water restriction respectively. The lowest water use efficiency with a value 0.046 kg / L was obtained from foil irrigation Key words : tomato, 'partial rootzone drying', growth, yield, fruit quality. II