Kompozit dalgakıranlarda dalga kırılmasının incelenmesi
Investigation of wave breaking on composite breakwaters
  1. Tez No: 119993
  2. Yazar: M. SAMİ AKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga kırılması, kompozit dalgakıran, tam kırılma, Wave breaking, composite breakwater, perfect breaking. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz DOKTORA TEZİ KOMPOZIT DALGAKIRANLARDA DALGA KIRILMASININ İNCELENMESİ M. SAMİ AKÖZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M.Salih KIRKGÖZ Yıl : 2002 Sayfa : 121 Jüri : Prof. Dr. M.Salih KIRKGÖZ : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Yrd. Doç.Dr. Mehmet ARDIÇLIOĞLU : Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEK : Yrd. Doç. Dr. Hatice ÖZMEN Dalga kanalında modellenen kompozit dalgakıran üzerinde meydana gelen tam dalga kırılması olayı incelenmiştir. 1/6, 1/4 ve 1/2 dalgakıran ön eğimi kullanılarak değişik palye genişliklerinde oluşan tam kırılmanın özellikleri ve kırılmaya etki eden parametreler araştırılmıştır. Pedal tipi dalga üreticisi yardımıyla üretilen düzenli dalgaların profilleri dalga ölçer kullanılarak ölçülmüştür. Kompozit dalgakıran üzerindeki dalgaların kırılma anındaki davranışı video kamera tarafından kaydedilmiştir. Ayrıca, sığlaşan dalgaların dalga genliği ve kret partikül hızının transformasyon bölgesindeki değişimlerinin analizi için uzun dalga denklemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile sayısal çözümü yapılmış ve elde edilen teorik bulgular deneyler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION OF WAVE BREAKING ON COMPOSITE BREAKWATERS M.SAMİAKOZ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. M. Salih KIRKGÖZ Year : 2002, Page : 121 Jury : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : AssistProf. Dr. Mehmet ARDIÇLIO?LU : AssistProf Dr. Zeliha SELEK : AssistProf. Dr. Hatice ÖZMEN The perfect wave breaking on a composite breakwater in the wave tank is studied. Using 1/6, 1/4 and 1/2 front slopes, the properties of the perfect breaking and the parameters affecting the wave breaking are investigated for the different berm widths. The regular waves are generated by a pedal-type wave generator. The water surface elevations are measured with capacitance-type wave gage. A digital video camera is installed near to the composite breakwater to record the behavior of the waves breaking on the breakwater. In addition, the variations of the wave crest elevation and horizontal water particle velocity beneath the crest of the shoaling wave in the transformation zone are analyzed using the long wave equations and the numerical solutions of these equations are obtained using the finite element method. The computational results obtained from the numerical method are compared with the experimental values.