Çöp depolama sahalarının drenaj sularından izole edilen enterobacteriaceae üyelerinde antibiyotik dirençlilik profili ve transfer edilebilirliği
Antibiotic resistance profils and transformation properties of enterobacteriaceae members isolated from drainage water of waste collecting area
- Tez No: 119992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kcoli, Dirençlilik, Antibiyotik, E.coli, Resistance, Antibiotic II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Çöp Depolama Sahalarının Drenaj Sulan izolatlarındaki toplam aerop bakteri, toplam koliform, fekal koliform sayısı, tür tayini, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklere dirençlilik frekansı, Ethidium Bromid ile plasmid eliminasyonu, plasmid-kodlu dirençlilik taşıdığı belirlenen suşlarla, hassas suşlar arasında konjugasyon ve konjugasyon frekansını belirlenmesi araştırılmıştır. Deneme istasyon örneklerinin tamamında fekal koliformlara rastlanmıştır. Ancak farklı zaman periyotlarında fekal kontaminasyon düzeyi farklılık göstermiştir. Örneğin 2. zaman diliminde tüm istasyonlardan alınan örneklerde fekal kontaminasyona rastlanırken, 5. zaman diliminde ise bu oran azalmıştır. Fekal koliform düzeyi 1. istasyondan 5. istasyona doğru gittikçe artmakta yine aynı zamanda sıcaklığın arttığı dönemlerde (6. ve 7. Dönemlerde) fekal koliform düzeyinde artış saptanmışlar. İzolatlar biyokimyasal testlere tabii tutulmuş ve toplam 138 izolattan 81 tanesi Kcoli olarak tiplendirilmiştir. İzolatlar antibiyogram testine tabii tutularak antibiyotik dirençliliği aranmıştır. Test edilen bütün izolatların IMP ve MER antibiyotiklerine karşı hassas olduğu saptanmış ve AMP antibiyotiğine ise dirençli olduğu saptanmıştır. Diğer antibiyotikler ise; %2.8'nin CRP, %2.,8'nin CAZ, %4.3'nün GEN'e, %0.72 CRO'ya, %22.4 FOX'a, %0.72 CTX'e, %31.8 CZ'ye dirençli olduğu saptanmıştır. 138 örneğe nitrosefin testi yapılarak (3-laktamaz üretip üretmedikleri araştırılmıştır.. Bunlardan 81 tanesinde (%59) bu enzimin varlığına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, of the isolates from the waste collecting area drainage water, total aerob, total coliform, fecal coliform and the identification studies were performed. On these isolates the antibiotic resistance frequency were also carried out with common antibiotics these have been used for various infectious diseases. Plasmid elimination was performed with ethidium bromide, and the definition of conjugation frequency with conjugation were anvestigated between sensitive strains and the strains having plasmid coded resistance. All the samples tested were including fecal coliform. But, in different time periods, fecal contamination level were varied. For instance, while all the samples in firs period were having fecal contamination, on a certain degree, in the second period this level were sligtly decreased. Fecal coliform level were getting increased from satation 1 through the station 5. and an increase on fecal coliform level was obtained on hot period (6. and 7. period) as well. Total 81 of 138 isolates was identified as E.coli by biochemical tests. The antibiotic resistance of the isolates were investigated by antibiogram. All the isolates tested were sensitive to IPM and MER but resistant to AMP. On the other hand, resistance to CRP (2.8%9, CAZ (2.8%), GEN (4.3%), CRO (0.72%), FOX (22.4%), CTX(0.72%), and CZ (31.8%) were also determined. (^-Lactamase production were also investigated by performing“nitrocephin test”on 138 strains and 81 strain (59%) were positive for the enzym.