Çiftçi koşullarında topraksız yem üretimi olanaklarının araştırılması
Searching of soiless forage production alternatives under farmer conditions
- Tez No: 120016
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız Kültür, Yetiştirme Ortamı, Tahıl Cinsi, Besi Gücü Yem Tüketim Oram, Soiless Culture, Growth Substrat, Cereal Species, Fattening Performance, Feed Comsuption Ratio n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇİFTÇİ KOŞULLARINDA TOPRAKSIZ YEM ÜRETİMİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Özgür BURGUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Yıl: 2002 Sayfa:78 Jüri:Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. Müjde KOÇ Prof. Dr. Osman TORUN Çiftçi koşullarında, topraksız ortamda yem bitkisi yetiştirme olanaklarının araştırıldığı bu çalışmada, çalışmanın ilk aşamasında 4 farklı yetiştirme ortamı (torf, saman, yerfıstığı kepeği, saman + yerfıstığı kepeği) ve 3 tahıl cinsi, ikinci aşamasında tritikale tahıl cinsi, 2 farklı yetiştirme ortamı (yerfıstığı kepeği ve yerfıstığı kepeği + torf), 2 farklı sıcaklık (15°C ve 25°C) ve 5 farklı ekim sıklığı (1000, 1400, 1800, 2200 ve 2600 tohum/m2), en son aşamada ise tritikale tahıl cinsi, yerfıstığı kepeği ve 6 adet sütten kesilmiş iki aylık yaşlı İvesi erkek kuzuları materyal olarak kullanılmıştır.İlk aşamada, her üç tahıl cinsi için yetiştirme ortamlarında çıkış oranı, bitki boyu, yaş ve kuru ot verimine ilişkin en yüksek değerler ile çıkış süresine ilişkin en düşük değerler torf yetiştirme ortamında bulunmuştur. Ancak pratik uygulama açısından torfa en yakın değerleri veren yerfıstığı kepeği yetiştirme ortamı olarak seçilmiştir. Yukarıda incelenen özellikler açısından tahıl cinsleri arasında önemli farklılıklar bulunmuş; çıkış süresi, bitki boyu ve kuru ot verimine ilişkin değerler buğday ve tritikalede benzer çıkmıştır, ikinci aşamada yukarıda incelenen özelliklerin yarımda, sıcaklık ve ekim sıklığı uygulamalarında da önemli farklılıklar bulunmuştur. Son aşamada ise tritikalenin İvesi kuzularına yeşil yem olarak yedirilmesi kontrol grubuna göre canlı ağırlık artışı ve yemden yaralanma oranları arasında bir fark yaratmamış, ancak kuzuların yem tüketim oram artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc SEARCHING OF SOILLES FORAGE PRODUCTION ALTERNATIVES UNDER FARMER CONDITIONS Özgür BURGUT DEPATRMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNTVESITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Year: 2002, Pages:78 Jury:Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. Müjde KOÇ Prof. Dr. Osman TORUN Four different growth substrats (peat, straw, peanut bran and straw+peanut bran), three cereal species (wheat, barley and triticale); Triticale cereal species, two different growth substrats (peanut bran and peanut bran+peat), two different temperatures (15 and 25°C) and five different sowing rates (1000, 1400, 1800, 2200 and 2600 grain m"2) have been used as a material. Triticale have been given to six Awassi weanling male lambs which they were two month old. That forage plants growth alternatives have been searched under soiless culture in this study. In the first process for all of three cereal species, highest values related whith emergence rate, plant hight, green and hay forage yield and lowest values related whit duration of emergence have been found in growth substrat of peat. On the other hand, peanut bran has been selected because of its practical that its values were near to peat. Important differences have been found for some characters between cereal species values related whit duration of emergence, plant hight and hay forage yield have been found similarly in wheat and triticale. In the second process for these characters, in temperatures and sowing rates important differences have been found. In the third process wiht feeding of male lambs whit green forage of triticale, have not been increase in live weight gain of lambs and feed conversion ratios according to the control group. However, feed comsuption ratios have been increased.