Oreochromis niloticus'da karaciğer metallothioneinlerinin doğal bulunumu ve bunların sentezinde kadmiyum, çinko, bakır, kurşun ve demirin etkileri
Natural occurence of metallothioneins in the liver of Oreochromis niloticus and effects of cadmium, zinc, copper, lead and iron on their induction
- Tez No: 120015
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Metallothionein, Oreochromis niloticvs, Metal, Jel filtrasyonu, Metallothionein, Oreochromis niloticus, Metal, Gel filtration n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Oreochromis mloticus'da KARACİĞER METALLOTHIONEINLERININ DOĞAL BULUNUMU ve BUNLARIN SENTEZİNDE KADMİYUM, ÇİNKO, BAKIR, KURŞUN ve DEMİRİN ETKİLERİ Gfilfizar ATLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa CANLI Yıl: 2002, Sayfa: 77 Jüri: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Bir tatlı su balığı olan Oreochromis ntioticus 10 gön süre ile 1 ppm derişimlerindeki çinko, bakır, demir, kadmiyum ve kurşunun etkisine ayrı ayrı bırakılmıştır. Karaciğer dokusu homojenatlarının Sephadex G-75 ile doldurulmuş kolondan yürütülmesi ile elde edilen eluatlarda metallothionein benzeri proteinlerin, sülfidril gruplarının ve bu proteinlere bağlı metallerin analizi yapılmıştır. Ayrıca karaciğerde toplam metal birikimi ve protein düzeyi de belirlenmiştir. Kontrol ve deney gruplarında karaciğer dokusu homojenatlarından elde edilen eluatların, 254 nm ve 280 nm'deki absorbans değerlerine göre üç adet pik verdiği gözlenmiştir. Bunlardan birincisi 80000 Da'dan büyük yüksek molekül ağırlıklı proteinleri (YMAP), ikincisi yaklaşık 43000 Da olan orta molekül ağırlıklı proteinleri (OMAP), üçüncüsü ise yaklaşık 6500 Da olan düşük moleküler ağırlıklı proteinleri (DMAP) içermektedir. Yapılan sülfidril analizi, sadece YMAP ve DMAP piklerinin sülfidril grubu içerdiğini göstermiştir.. Sıcaklık etkisinde kalmayan kontrol grubunda metal profili, YMAP ve DMAP fraksiyonlarının sadece bakır ve çinkoyu içerdiğim göstermiştir. Buna karşılık, YMAP'lere bağlı bakır ve çinko sıcaklığın etkisiyle (80 °C) uzaklaştırılırken, DMAP'lere bağlı olanlarda bir değişiklik olmamıştır. Deney grubu eluatlarında kadmiyum, DMAP fraksiyonuna bağlanırken, bunu daha az olmak üzere çinko ve bakır izlemiştir. Kontrol grubunda olduğu gibi deney grubunda da demir ve kurşun DMAP fraksiyonunda gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS NATURAL OCCURENCE of METALLOTHIONEINS in the LIVER of Oreochromis niloticus and EFFECTS of CADMIUM, ZINC, COPPER, LEAD and IRON on THEIR INDUCTION GfilfizarATLI DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Pro£ Dr. Mustafa CANLI Year: 2002, Page: 77 Jury: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL Freshwater fish Oreochromis niloticus were exposed individually to 1 ppm concentrations of zinc, copper, iron, cadmium and lead for 10 days. The homogenates of liver tissue were run on a column packed with Sephadex G-75 to obtain eluates for analysis of metallothionein like proteins, sulphydryl groups and metals bound on proteins. Total metal accumulation and protein levels in the liver were also determined. Gel filtration profiles showed that the eluats of the liver tissue homogenates from control and experimental groups produced three peaks at 254 nm and 280 nm. The first peak contained high molecular weight proteins (HMWP) greater than 80000 Da, the second one contained medium molecular weight proteins (MMWP) approximately 43000 Da, and the third peak contained low molecular weight (LMWP) metallothionein like proteins approximately 6500 Da. Sulphydryl analysis showed that, both HMWP and LMWP fractions contained sulphydryl groups but not MMWP fractioa Metal profile of the unhealed control showed that, both HMWP and LMWP fractions contained only copper and zinc. However, copper and zinc bound on HMWP were removed after the heat-treatment (80 °C), but not those in LMWP fraction. Metal profiles in the LMWP fraction of experimental eluats were different than control profiles, as cadmium also bound on LMWP. Iron and lead did not also correspond with any of the fractions in both control and experimental groups.