Sıcaklık/ fotoperiyot ve hormon enjeksiyonunun yeşil kaplan karidesi (Penaeus semisulcatus)'nde gonad gelişimi ve yumurtlama üzerine etkileri
  1. Tez No: 120018
  2. Yazar: MEVLÜT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN KUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Penaeus semisulcatus, olgunlaştırma, Sıcaklık, Hormon, Yumurtlama, Penaeus semisulcatus, Maturation, Temperature, Hormon, Spawning n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz DOKTORA TEZİ SICAKLIK/FOTOPERYOT, VE HORMON ENJEKSİYONUNUN YEŞİL KAPLAN KARİDESİ {PENAEUS SEMİSULCATUS)'NDE GONAD GELİŞİMİ VE YUMURTLAMA ÜZERİNE ETKİLERİ MEVLUT AKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Metin KUMLU Yıl 2002, Sayfa 89 Jüri: Doç.Dr. Metin KUMLU Yrd.Doc.Dr. Sedat KARAYÜCEL Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Yrd.Doç.Dr. Nuri BAŞUSTA Yrd.Doç.Dr. M. Ali GÖKÇE Bu tez çalışması üç denemeden oluşmuştur; I. Denemede; mevsim dışı yumurtlatma elde edebilmek amacıyla, sera içinde, resirküle sistemde, su sıcaklığı ve/veya fotoperyotun etkileri araştırılmış ve su sıcaklığının 20-28°C'ler arasında dalgalandırılmasının Penaeus semisulcatus'un başarılı bir şekilde olgunlaştırılması ve yumurtlatılması için yeterli olduğu, 10 saat olan doğal ışıklandırmanın 4 saat uzatılmasının ise üreme üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, su sıcaklığının 28°C'de tutulması koşulu ile, gözsapı kesintinin mevsim dışı döl alımında halen en iyi yöntem olduğu saptanmıştır. II. Denemede ise; 1, 2 ve 3 IU/g HCG (Human Chorionic Gonadotropin) enjeksiyonunun P. semisulcatus,un gonad gelişimi ve yumurtlaması üzerine etkisi araştırılmış ve bu hormonun, özellikle 3 IU/g dozda, P. semisulcatus'ta gonad gelişimini ve yumurtlamayı teşvik ettiğine yönelik bulgular elde edilmiştir. III. Denemede ise 20, 50 ve 100 ug/g Serotonin (5-HT) ve 0.01, 0.1 ve 0.2 mg/g LHRH (Luteineising Hormone Releasing Hormone) enjeksiyonunun P. semisulcatus'un. gonad gelişimi ve yumurtlama üzerine etkisi yine gözsapı kesimi ile karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Serotoninin her üç dozajda da gonad gelişimi ve yumurtlamayı teşvik ettiği, LHRH'nın ise gonad gelişiminden ziyade, yumurtaların döllülük ve açılma oranlan üzerine olumlu etkilerde bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF TEMPERATURE/PHOTOPERIOD, AND HORMONE INJECTION ON GONADAL MATURATION AND SPAWNING OF GREEN TIGER SHRIMP (PENAEUS SEMISULCATUS) MevlütAKTAŞ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLBED SCIENCES UNIVERSITY OF CUKURUVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU Year 2002, Page 89 Jury: Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU Asst.Prof.Dr. Sedat KARAYÜCEL Asst.Prof.Dr. Mahmut YANAR Asst.Prof.Dr. Nuri BAŞUSTA Asst.Prof.Dr. M. Ali GÖKÇE This thesis is comprised by three experiments; In 1st Experiment; the effects of temperature/photoperiod were investigated in a recirculating system in greenhouse to obtain off-season spawning from Penaeus semisulcatus. The results showed that temperature fluctuation between 20 and 28°C was sufficient to successfully induce maturation and spawning, whilst lengthening the daylight 4 h did not have a significant effect on reproduction of this species. In addition, eyestalk ablation remained to be the most effective method in off-season reproduction, on condition that water temperature is 28°C. In 2nd Experiment; the effects of HCG (Human Chorionic Gonadotropin) injections at 1, 2 and 3 IU/g on maturation and spawning were studied and that this hormone, especially at 3 IU/g, was found to induce maturation and spawning in P. semisulcatus. In 3rd Experiment; the effects of Serotonin (5-HT) at 20, 50 and 100 ug/g, and LHRH (Luteineising Hormone Releasing Hormone) at 0.01, 0.1 and 0.2 mg/g injections on maturation and spawning of P. semisulcatus were comparatively studied with eyestalk ablation. Serotonin at all dosages was found to induce maturation and spawning, whereas LHRH was effective on fertilization and hatching rates.