Türkiye kökenli klinik enterococcus'larda antibiyotik dirençliliği
Antibiotic resistance in clinical isolates of enterococcus from Turkey
  1. Tez No: 120046
  2. Yazar: ARZU ÇÖLERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus, SDS-PAGE, antibiotic resistance, plasmids
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea TÜRKİYE KAYNAKLI KLİNİK EMEROCOCCUS-LASON ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİĞÎ ArzuÇöleri Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş Bu çalışmada; Türkiye kaynaklı, enfeksiyon etkeni Enterococeus cinsine ait 23 bakterinin SDS- PAGE ile protein profilleri çıkarılmış ve Vitek sistemi ile yapılan biyokimyasal ve fizyolojik teşhis sonuçlan ile kıyaslanmıştır. On farklı grup antibiyotiğe karşı duyarlılıkları ve direnç plazmidleri araştırılmıştır. Yirmiüç Enterokok izolatından 20'si E faecalis, 2'si E faeciuan ve l'i de E gallinarum olarak teşhis edilmiştir. Kullanılan antibiyotiklere karşı toplam direnç oranı %46.9, orta seviyede direnç oranı ise %16.6 olarak bulunmuştur. Bu izolatlardan % 13'ü HLGR direnci (Yüksek Seviyede Gentamisin Direnci), %3'ü HLSR direnci (Yüksek Seviyede Streptomisin Direnci) ve %43'ü penisilin direnci göstermiştir. Yüksek seviyede VRE (Vankomisin Dirençli Enterokok) oram %39 olup izolatların %58'i ise orta seviyede vankomisin ve teikoplanin direnci göstermiştir. 10 bakteride çoklu antibiyotik direnci saptanmıştır. Enterokok izolatlarının 1-11 arasında değişen sayıda ve farklı moleküler büyüklüklerde plazmidler içerdikleri görülmüştür. Plazmid büyüklükleri 2.08 kb ile 56.15 kb arasında değişiklik göstermektedir. Yapılan mutasyon çalışmalarında ise iki farklı E. faecalis izolatına ait glikopeptid direnci yanında penisilin direncinden sorumlu; 33.49 ve 13.6 kb'lık, farklı moleküler büyüklüklerde iki plazmid gözlenmiştir. Yine E faecium izolatında bulunan 22.58 kb'lık plazmidin, aminoglikozid grubuna ait kanamisin ve arnikasın antibiyotiklerine direnci determine ettiği tespit edilmiştir. Mutasyon çalışması sonrası yapılan SDS-PAGE'de 1 numaralı E. faecium ve 13 numaralı £./«;«,/« izolatlarında sırasıyla 33.17 ve 44.47 kDa'luk protein bandı kayıpları olduğu saptanmıştır. 2002, 93 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Enterococeus, SDS-PAGE, antibiyotik direnci, plazmid
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ANTIBIOTIC RESISTANCE OF CLINICAL ISOLATES OF ENTEROCOCCUS FROM TURKEY ArzuÇÖLERÎ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ In this study; the results of protein profiles were detected by SDS-PAGE and compared with the biochemical and physiological identification results that were vatified by the Vitek system in 23 clinical isolates of Enterococcus genus which had caused infection in Turkey. Antibiotic resistance to 10 different groups and resistance plasmids were inspected. From 23 Enterococcus species, 20 was identified as E. jaecalis, 2 was identified as E faecitan and 1 was identified as E gallmantm. Multiple antibiotic resistance was determined in 10 of 23 Eifterococcus spp. Overall resistance to the antibiotics that were used was 46,9% and low level resistance was 16.6%. From the isolates which were used, 13% demonstrated HLGR resistance (High Level Gentamisin Resistance), 3% demonstrated HLSR resistance (High Level Streptomisin Resistance) and 43% demonstrated penisilin resistance. High level VRE (Vancomycin Resistant Enterococcus) rate was 39%, and 58% of these isolates exhibited low level resistance to vancomycin and teicoplanin. It was established in Enterococcus isolates that they contain plasmids which were varied in number from 1-11 and in different molecular sizes. The diversity in plasmid size ranged from 2.08 to 56.15 kb. In the curing experiments, two different plasmids were shown in different molecular sizes of 33.49 and 13.6 kb which both determined glycopeptide and penicillin resistance in two different E. jaecalis strains. On the other hand, a 22.58 kb plasmid determining kanamycin and amikasin resistance which belong to aminoglycoside antibiotic group was determined in E faecium strain. In SDS-PAGE which was applied after the curing experiments, elimination of 37.17 and 44.47 kDa protein bands were detected in the isolate 1 (E faecium) and 13 (Efaecalis), respectively. 2002, 93 pages