Çamalan formasyonu'nun (Beydili-Nallıhan) jeolojisi ve organik jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Study of Çamalan (Beydili-Nallıhan) geological formation and its organic geochemical characteristics
- Tez No: 120117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitümlü Şeyi, Hidrokarbon Potansiyeli, Kerojen, Organik Madde
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇAMALAN FORMASYONUNUN (BEYDİLİ-NALLDİAN) JEOLOJİSİ VE ORGANİK JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ İbrahim Gökhan HEPER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Estitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilin! Dalı Danışman: Doç Dr.Ali SARI 2001, 86 sayfa Jüri:Prof. Dr. Suat BAĞCI Prof. Dr. Saday AZADOĞLU Doç. Dr. Ah SARI Batı da Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesiyle doğada Ankara'nın Nallıhan ilçesi Beydili (Çamalan) nahiyesinin Subaşıdere köyü ve Ozan köyü civarında, Sakarya nehri boyunca dar bir şerit halinde uzanan çalışma sahasında Paleozoyik, Mesozoyik, Senozoyik yaşlı birimler yüzeylemektedir. Paleozoyik, glokof an şist, muskovit şist ve mermer tekrarlanmasından oluşan metamorfitler ve bunları kesen granitlerle temsil olunur. Mesozoyik, çalışma sahası kuzeyinde yer alan Jura-Kretase yaşlı Soğukçam Formasyonu Kireçtaşlarından oluşmuş olup diğer birimlerle tektonik ilişkilidir. Tersiyerde ise Kızılçay Grubu ve Kızılçay Formasyonu diye tanımlanan Paleosen-Eosen yaşlı çökeller yer alır. Bu çökeller bitümlü şeyi içermeleri nedeniyle çalışmalar bunlar üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Çamalan Formasyonunda bitümlü sevilerin yoğunlaştığı seviyeler Kepeztepe civarı olması nedeniyle önemlidir. Çamalan Formasyonu potansiyel kaynak kayaları oluşturmak için yeterli organik madde içeriğine sahiptir. Bilimin hidrokarbon potansiyelini, organik maddenin olgunluğunu, tipini ve miktarım belirlemek için modern organik jeokimyasal veriler kullanılmıştır. Rock-Eval Piroliz sonuçlarına göre (TOC, Sı ve S2 ) Çamalan Formasyonuna ait şeyller petrol için mükemmel potansiyel kaynak kayadır. Rock-Eval piroliz analizlerine güre Kerojen tipi Tip-I ve Tip-II'dir. Spor Renk İndeksi ve Tmax değerlendirmelerine göre birimin olgunluğu diyajenez ile erken olgun petrol zonu içerisinde yer almakta olup, petrol türümü başlangıcındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDY ON ÇAMALAN (BEYDİIİ-NALLIHAN) GEOLOGICAL FORMATION AND tTS ORGANIC JEOCHEMİCAL CHARACTERİSltCS Ibrahim GSkhan HEPER University Of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Doç. Dr. Ali SARI 2001, 86 pages Jfiri: Prof. Dr. Saat BA?CI Prof. Dr. Saday AZADO?LU Doç. Dr. All SARI Paleozoic, Mesozoic, Senozoic aged units autcroupt on Sancakaya tawn of Eskişehir in the west and around Snbaşıdere and Ozan villages in the region of Beydili in Nallıhan town of Ankara in the East Paleozoic is formed by metamorfhits made by the repitition of glokofan şist, muskovit şist and marble and granites cutting them. Mesozoyik is formed by Jura- Kretase age pinetrees limestones in the north part of studied area and has a techtonic relation with other units. However, in Tersiyer Paleosen-Eosen aged units by defined as Kızüçay Group and Kızüçay Formation take place. As these unite contain bituminous shale studies are focused on them. The levels of bituminous shale in the Çamalan Formation are important for the reason of being widespread around Kepeztepe. Çamalan Formation contains adequate organic substance in order to form the potential weld rocks. Modern organic geochemical data are used in order to determine the potential of by hydrocarbon potential and the maturity, the type, the quantity of organic substance. According to the results of piroliz (TOC, Si and Si) bituminous shale belonging to Çamalan Fomation are perfect potantial rock for petroleum. According to the analysises of Rock -Eval Piroliz, kerojen type is Tip I and Tip II. According to the Evaluations of spore colour index and Tmax maturity of the unid,which take place in diagenesis and its interior of early mature petroleum zone, is the beginning of petroleum genesis. KEY WORDS: Bituminous Shale, Hydrocarbon Potential, Kerojen, Organic Substance.