Alüminyum-silisyum bakır alaşımlarının sulu ortamlardaki korozyonu
Corrosion of aluminium-silisium-copper alloys in aqueous solutions
  1. Tez No: 120119
  2. Yazar: ÖZNUR BALAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS AKSÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, alüminyum - batar - silisyum alaşımları, benzotriazol, tolitriazol, korozyon inhibitörü, inhibisyon etkinliği, Corrosion, aluminium-copper-silicon alloys, benzotriazol, tolytriazol, corrosion inhibitor, inhibition efficiency
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALÜMİNYUM - SİLİSYUM - BAKIR ALAŞIMLARININ SULU ORTAMLARDAKİ KOROZYONU Öznur BALAMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT Bu çalışmada, Seydişehir alüminyum fabrikasında üretilen ve piyasada kullanılmakta olan dört adet alüminyum - bakır - silisyum alaşımlarının HC1 ortamındaki korozyonuna benzotriazol ve tolitriazolün etkisi araştırılmıştır. Bu konunun belirlenmesinde amaç daha önceki çalışmada alüminyum balar alaşımında tolitriazolün inhibitor etkinliğinin silisyumca olumlu yönde etkilemesidir. Bu etkiyi daha net belirlemek için deneyler farklı silisyum yüzdesindeki alüminyum - bakır - silisyum alaşımlarıyla gerçekleştirildi. İnhibitor içeren ve içermeyen HC1 çözeltilerinin akım yoğunluğu-potansiyel ve lineer polarizasyon eğrileri (elektrokimyasal yolla) elde edilerek korozyon hızlan belirlenmiştir. Belirlenen bu korozyon hızlarından da inhibitor etkinliği hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlardan söz konusu maddelerin adı geçen alaşımlara HC1 ortamındaki korozyonunda inhibitor olarak kullanılabileceği bulunmuştur. 2002, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CORROSION OF ALUMINIUM - SİLİSYUM - COPPER ALLOYS IN AQUEOUS SOLUTIONS öznur BALAMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT In this study, the effect of benzotriazol and tolitriazol on the corrosion of four different kinds of commercially used aluminium-copper-silisyum alloys have been investigated in HC1 medium. The primary studies indicated the effect of silisyum on Al-Cu alloys in tolitriazol solutions. In order to clarify the effect of silisyum, Al-Cu alloys containing different % of silisyum have been used. The corrosion rates, of these alloys were determined with and without inhibitor using current density-potantial and linear polorization curves in HC1 solution. The dates were used in the calculation of the inhibitor efficiencies. The results showed that the inhibitor was effective efficient for the alloys in HC1 medium. 2002, 58 pages