Alkollerin alüminyum-silisyum alaşımları üzerine inhibitör etkisinin elektrokimyasal ve yüzey analiz yöntemleriyle incelenmesi
Inhibition effect of alcohols on the aluminum-silicon alloys have been investigated by using electrochemical and surface analysis methods
  1. Tez No: 170790
  2. Yazar: AYŞEGÜL TÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSEL BÜYÜKSAĞİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, alkoller, korozyon, inhibisyon, polipirol, iletken polimer iv, Aluminium alloys, alcohols, corrosion, inhibition, polypyrol, conducting polymer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, aluminyum-silisyum alaşımlarının 1 N NaCl ve 1 N H2SO4 ortamlarındaki korozyonuna ikili-üçlü bağ içeren alkollerin (l-büten-3-ol, 2-metil-3-butin-2-ol, 3-metil-2-büten-l-ol, 3-metil-3-büten-l-ol, 3-metil-l- pentin-3-ol, 5-hexen-l-ol) etkisi incelenmiştir. Alüminyum alaşımlarının korozyon karakteristikleri akım-potansiyel eğrileri, korozyon hızlan ise Tafel ekstrapolasyonu (T.E.) ile bulunmuştur. SEM kullanılarak alaşımların yüzey mikrofotoğrafları 1 N HC1, 1 N H2SO4 ve bu ortamlara 20 mM 3-metil-l-pentin-3-ol eklenmesiyle elde edilen çözeltilerde alaşımlar 24 saat bekletildikten sonra görüntülenmiştir. Deneysel bulgular alaşımların korozyonuna HCI ve H2SO4 ortamındaki bakır ve demir elementlerinin önemli ölçüde etki ettiğini göstermiştir. Al alaşımları üzerine alkollerin inhibisyon etkisi H2SO4 > NaCl > HCI sırasında azalmaktadır. Bu alaşımın yüzey morfolojisi üzerine alkolün aktifliğinin değişmesiyle açıklanabilir. Yukarıdaki çalışmalara ek olarak Al-Si alaşımlarının pasifliğine pirolün söz konusu alkollerle etkisi akım-potansiyel eğrileri elde edilerek incelenmeye çalışıldı. Bu çalışmalar sonucu 1 N H2SO4 ortamına alkol ve pirol eklenmesini pasiflik potansiyel aralığını alaşımda bileşime bağlı olarak önemli ölçüde değiştirdiği gözlendi. Özellikle Si yüzdesi fazla Cu yüzdesi az olan alaşımlarda bu etki daha da fazla olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of double and triple bonds containing alcohols ( 1-buten- 3-ol, 2-methyl-3-butin-2-ol, 3-methyl-2-buten-l-ol, 3-methyl-3-buten-l-ol, 3 -methyl- l-pentin-3-ol, 5-hexen-l-ol ) on the corrosion of Al-Si alloys have been investigated in H2SO4 and NaCl. The corrosion characteristics of Al-Si alloys have been determined by current-potential curves. By using SEM images from the surface of alloys have been taken in 1 N H2SO4, 1 N HC1 and in addition this solution 20 mM 3-methyl-l-pentyn-3-ol. Results of experimental work shows that corrosion of alloys in HCI and H2SO4 solutions have been effected by elements in alloys such as Cu, Fe. The effect of inhibitors (alcohols) on aluminum alloys show that the corrosion rate of Al alloys has increased following order H2SO4 < NaCl < HCI. This might have changed the activity of alcohols depending on the surface morphology of alloys. In addition, the influence of pyrrole and aforementioned alcohols have, also been investigated by using current-potential curves. Experimental results show that the addition of pyrrole and alcohols in H2SO4 solution have been imported changed passivation potential distance. Also elemental compositions of alloys have directly effected passivation. Especially, this influence is more effective in alloy higher Si % content and less Cu %.