Kompakt iplik eğirme makinesinde uzun stapelli liflerin eğrilmesi ve iplik özelliklerinin klasik ring eğirme tekniği ile karşılaştırılması
Spinning long staple fibres on compact spinning machine and compared of yarn specifications with classical ring spinning technique
  1. Tez No: 120196
  2. Yazar: PINAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompakt eğirme, eğirme üçgeni, iplik tüylülüğü, klasik ring eğirme tekniği, iplik düzgünsüzlüğü, iplik mukavemeti, yün iplikçiliği, kamgarn iplikçiliği, Compact spinning, spinning triangle, yarn hairiness, classical ring spinning technique, yarn irregularity, yarn tenacity, wool spinning and worsted spinning
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
V ÖZET KOMPAKT İPLİK EĞİRME MAKİNESİNDE UZUN ŞTAPELLİ LİFLERİN EĞRİLMESİ VE İPLİK ÖZELLİKLERİNİN KLASİK RİNG EĞİRME TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI ÇELİK, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin KADOĞLU Eylül 2002, 134 sayfa Bu tezde, uzun ştapelli lifler kullanılarak kompakt ring ve klasik ring iplikleri üretildi ve sonra kompakt ve klasik ring ipliklerinin özellikleri ölçüldü ve değerlendirildi. Kompakt iplik eğirme makinesi klasik ring iplik eğirme makinesinin modifiye edilmiş halidir. Kompakt eğirme makinesinde, eğirme üçgeninin elimine edilmesi daha iyi iplik kalitesi ve özellikleri sağlar. Bu çalışmada, öncelikle aynı materyal tipleri kullanılarak kompakt ve klasik ring iplikleri üretildi. Elde edilen sonuçlar %100 yün kompakt ipliklerin klasik ring ipliklerinden daha iyi iplik özelliklerine sahip olduğunu ve yün/PES, yün/P AC ve %100 PAC kompakt ipliklerin ise klasik ring ipliklerinden daha iyi tüylülük değerlerine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SPINNING LONG STAPLE FIBRES ON COMPACT SPINNING MACHINE AND COMPARED OF YARN SPECIFICATIONS WITH CLASSICAL RING SPINNING TECHNIQUE ÇELİK, Pınar MSc in Textile Eng. Supervisor:Prof. Dr. Hüseyin KADO?LU September 2002, 134 pages In this thesis, compact ring spun yarns and classical ring spun yarns were produced by using long staple fibres and then specifications of compact spun yarns and classical spun yarns were measured and evaluated. Compact spinning machine is modified version of classical ring spinning machine. The elimination of spinning triangle on compact spinning machine gives rise to a better yarn quality. In this work, initially a set of compact and classical ring spun yarns were produced using the same material types and then yarn specifications were tested. Obtained results show that 100% wool compact spun yarns have better properties than 100% wool classical ring spun yarns' properties. Wool/polyester, wool/ acrylic and 100% acrylic compact spun yarns have also better hairiness values than that of ring spun yarns.