Yakın halkalarda yarı türevler
Semi derivations in near rings
  1. Tez No: 120215
  2. Yazar: GÖKHAN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. ŞERİF YENİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asal halka, yakın halka, türev, yan türev, Prime Ring, Near Ring, Derivation, Semi Derivation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
V ÖZET HALKALARDA VE YAKIN HALKALARDA TÜREVLER VE YARI TÜREVLER SAHAN, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Şerif Yenigül Ocak 2002, 42 Sayfa Giriş ve Ön bilgiler dışında bu tez esas olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Tezde asal halkalarda ve yakın halkalarda türevler üzerine yapılan çalışmalar incelenmiş ve yakın halkada yan türev tanımlanmaya çalışılmıştır. 3. Bölüm' de Howard Bell, Abraham Klein ve Jason Lucier'in“Nilpotent Derivations and Commutativity”adlı makalesi incelenmiştir.Bu makale asal halkalarda nilpotent türevler ve halkanın değişmeliliği üzerine bir takım sonuçlar içermektedir. 4.Bölüm'de ise yakın halkada türev üzerine yayımlanan ilk makalelerden olan Howard Bell ve Gordon Mason'un“ On Derivations in Near Rings”ve Xue Kuan Wang' in“Derivations in Prime Near Rings”adlı makalesi incelenmiştir.Bu makalelerde daha önceleri halkalarda türevlerle ilgili verilen bazı sonuçların yakın halkalarda işlerliği araştırılmıştır. 5.Bölüm'de ise yakın halkalarda yan türevler üzerine yaptığımız çalışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SEMI DERIVATIONS IN NEAR RINGS SAHAN, Gökhan Msc. in Mathematics Department Supervisor : Prof. Dr. M. Şerif Yenigül January 2002, 42 pages In addition to Introduction and Preliminaries, the thesis consists essentially of three sections. Studies on derivations in prime rings and near rings are worked and semi derivation in a near ring is tried to be defined. In section 3, H.Bell, A.Klein and J.Lucier's“Nilpotent Derivations and Commutativity”paper is studied. This paper includes some results on nilpotent derivations in prime rings and commutativity of rings. In section 4, H.Bell and G.Mason's“On Derivations in Near Rings”and X.K.Wang's“Derivations in Prime Near Rings”papers which are the first papers in near rings with derivations are studied. In these papers the results about rings with derivation which were given before are adopted to the near rings. Section 5 comprehends our results on semi derivations in near rings.