Batı Anadolu'da yayılış gösteren Origanum onites L.'nin morfolojik, anatomik ve ekolojik gözlemleri üzerine bir araştırma
A study on morphologic, anatomic and ecologic observations of the plant of Origanum onites L. which is spread on the West Anatolian region
  1. Tez No: 120216
  2. Yazar: TEZCAN TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET TORT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum, Origanum onites L, Labiatae, Origanum, Origanum onites L, Labiatae
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ülkemiz tıbbi bitkiler yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Bu florayı oluşturan familyalar arasında Labiatae familyası, dünyada 200 cins ve 3200 tür ile temsil «dilmektedir. Bu familyanın önemli bir cinsi olan Origanum'un dünyada 37, ülkemizde ise 23 türü bulunmaktadır. Bunlardan Origanum onites L. bitkisi genellikle taşlık yerlerde, taşların çatlakları arasında yetişmekte ve İzmir kekiği olarak tanınmaktadır. Bu çalışmada İzmir, Muğla ve Antalya yöresinden toplanan Origanum onites L. populasyonlarından seleksiyonla geliştirilen 4 klonun morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri üzerinde durulmuştur. Anatomik açıdan bazı farklılıklara rastlanmıştır. Bulgularımız, konuya ilişkin literatür veriyle de paralellik göstermektedir. Doğal formlardan hareketle yürütülecek olan ıslah çalışmaları ile bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlar eşliğinde tıbbi bitkilerin kültürlerinin yapılmasının ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Our country has got very rich range of medical plants. Among them, the Labiatae family has been represented with 200 genera and 3200 species. The important genus of this family which is Origanum has got 37 species all over the world and 23 species in our country. Among these species Origanum onites L. has grown on stony hills, rocky slopes and which is locally known Izmir Kekiği. In mis study, in order to examine morphologic, anatomic and ecologic characteristics of 4 improved donned by selection of Origanum onites L. populations collected flora of Izmir, Muğla and Antalya. ISome anatomically structural differences have been observed. Our results confirm the references related with the subject We think that the cultivation of medical plants will contribute to the country's economy with these results which derived from this study and breeding studies of natural forms.