Rüzgar gülü kanadı ve güç eldesi üzerine bir araştırma
A Research on blade of wind rose and power gain
- Tez No: 120232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Yenilenebilir Enerji, Rüzgar Enerjisi, Kanat Dizaynı, Environment, Renewable Energy, Wind Energy, Blade Design
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET RÜZGAR GÜLÜ KANADI ve GÜÇ ELDESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZGENER, Önder Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi.Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Ocak 2002, 92 sayfa Ege Bölgesi'nde yıllardır özellikle su pompalanmasında kullanılan rüzgar gülleri, çok kanatlı rüzgar türbinleri olup, uluslararası literatürde“Amerikan Tipi Rüzgar Türbinleri”olarak adlandırılan türbinlere benzemektedirler. Bu türbinlerin verimlerinin düşük olması nedeniyle; bu çalışmada, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde kurulu bulunan rüzgar gülünün sistem veriminin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç için; öncelikle, kanatların dizaynı NACA 4415 (National Advisory Committee for Aeronautics) profil tipine uygun olarak yapılmış ve kanatlar CTP'den (Cam Takviyeli Polyester) üretilmiştir. Daha sonra da, sistem üzerinde ölçümler alınmış, bu veriler değerlendirilmiş ve eski rüzgar gülü sistemiyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON BLADE OF WIND ROSE AND POWER GAIN ÖZGENER, Önder MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR January 2002, 92 pages Wind roses have been utilized to pump water for years on Aegean Region. These turbine types consist of a lot of main blades. Therefore they are like American wind turbine, which has very low yield. The purpose of this survey is about to improve performance of wind rose system of Ege University Solar Energy Institute. Besides, prototype blade of modern wind turbine was utilized to realize on wind rose. For this aim, first, blades were designed according to NACA 4415 profile type (National Advisory Committee for Aeronautics). Second, three blades of wind rose, which were made of GRP (Glass Fiber Reinforced Plastics), were produced. Third, experimental data were selected in order to calculate our system efficiency. In the last stage, performance of wind rose system of Ege University Solar Energy Institute was compared with old and new foundation.