Recycling of hydrocarbon wastes
Hidrokarbon atıkların geri kazanımı
- Tez No: 120231
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gerikazanım, atık mineral yag, atık plastik, Recycling, Waste mineral oil, Waste plastics
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET HİDROKARBON ATIKLARIN GERİ KAZANIMI ÇAKICI, Ali İhsan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin ANIL Ocak 2002,^.?. Sayfa Bu çalışmanın amacı, atıkların geri kazanımında alüminyum üretiminin bir yan ürünü olan Kırmızı Çamurun katalizör olarak kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Atık motor yağı ve atık motor yağı/ evsel atık plastik karışımının, kırmızı çamur, ticari hidrokraking katalizörü (silica-alumina) ve ticari hidrotreating katalizörü (Ni-Mo/ alumina) ile yakıtlara dönüştürülmesi çalışılmıştır. Katalizör ve sıcaklığın ürün (gaz, sıvı ve wax) dağılımına ve sıvı ürün özelliğine etkisi incelenmiştir. Atık motor yağının kırmızı çamur varlığında 400 ve 425 °C de işlenmesiyle, katalizörsüz veya ticari katalizörle işlenmesinden elde edilen sıvı ürüne gore, daha fazla düşük kaynama noktalı hidrokarbonlar içeren sıvı ürün elde edilmiştir. Sıvı üründe yapılan GC ve NMR analizleri, kırmızı çamurun atık motor yağlarının işlenmesinde parçalama ve hidrojenasyon aktivitesi olduğunu göstermiştir. Atık motor yağlarının evsel atık plastiklerle beraber işlenmesinde, katalizör tipi ve karışımdaki evsel atık plastik oram kadar sıcaklık da önemli bir etki göstemiştir. 400 °C de yapılan parçalama işleminde hiç sıvı ürün elde edilememiştir. 425 °C de yapılan parçalama işleminde, ürün dağılımı katalizör tipi ve evsel atık plastik oranıyla değişmiştir. Atık motor yağı/ evsel atık plastik karışımının gaz ve sıvı yakıtlara dönüştürülmesinde ticari hidrokraking katalizörü, kırmızı çamura gore daha fazla parçalama aktivitesi göstermiştir. Karışımın kırmızı çamur katalizörü varlığında işlenmesinde, sadece %20 evsel atık plastik içeren karışımdan yeterli miktarda ve kalitede sıvı ürün elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RECYCYLING OF HYDROCARBON WASTES ÇAKICI, Ali İhsan MSc in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ANIL January 2002,^37 pages The aim of study is to investigate the possibilities the using a by product (Red Mud) from alumina production as a catalyst for recovery of wastes. The conversion of waste motor oil(WMO) and waste motor oil/ municipial waste plastics (WMO/MWP) blend over Red Mud, a commercial hydrocracking catalyst (silica-alumina) and a commercial hydrotreating catalyst (Ni-Mo/alumina) to fuel has been comparatively studied. The effect of catalyst and the temperature on the product distribution (gas, liquid and wax) and the properties of liquid product were investigated. In case of hydrotreatment of WMO, the liquids obtained over Red Mud (RM) at both 400 and 425 °C had larger amounts of low boiling hydrocarbons than that of thermal or catalytic treatment with hydrotreating catalyst. GC and NMR analysis in liquid products showed that RM had hydrogenation and cracking activity in hydrotreatment of WMO. In coprocessing of WMO with municipal waste plastics, temperature had an important effect as well as the amount of MWP in blend and catalyst type. The hydrocracking at 400 °C produced no liquid product. In hydrocracking at 425 °C, the product distribution varied with catalyst type and MWP amount. Commercial hydrocracking catalyst had more cracking ability in the conversion of WMO/MWP to liquid and gas fuel than RM. In case of hydrocracking over RM, the largest amount liquid having satisfactory quality was obtained from only the blend containing 20 % MWP.