XML and java teknolojilerini kullanarak gerçekleştirilen bir B2B projesi: EÜ SBS (Ege Üniversitesi satınalma bilgi sistemi)
A B2B project developed with java and XML technologies: EÜ SBS (Ege University purchasing information system)
- Tez No: 120275
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA ÖNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Java, XML, B2B, EÜ SBS, Java, XML, B2B, EÜ SBS
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET XML & Java Teknolojilerini kullanarak -gerçekleştirilen bir B2B projesi: EÜ SBS (Ege Üniversitesi Satın alma Bilgi Sistemi) CAVKAYTAR, Haluk Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ata ÖNAL Ekim, 2002, 180 sayfa B2B {Business to Business), iş ortaklan ve tedarikçiler arasındaki iş ilişkilerinin, alım - satım, faturalandırma, sipariş takibi gibi işlemlerin Internet üzerinden gerçekleştirilmesidir. Bu tezde, B2B uygulamaları geliştirmek için en uygun altyapıyı sağlayan XML ve Java teknolojileri incelenerek, E.Ü. Rektörlük Mali ve İdari İşler Dairesinde 2003 yılında kullanıma girecek olan EÜ SBS uygulamasının tasarımı yapılmış ve örnek bir prototip hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışma sonucu, bu yıl pilot olarak uygulanan yeni bütçe kodlama sistematiği ve merkezi yapılanma, 2003 yılında EÜ SBS uygulaması ile B2B ortamında hayata geçirilebilecektir. EÜ SBS, JWSDP (Java Web Services Developer Pack) kullanılarak geliştirilmiştir. EÜ SBS, iki sunuculu bir mimari olarak tasarlanmıştır. Ana Hizmet sunucusunda JSP (Java Server Pages) ve JSTL(Java Standard Tag Library) gibi Java teknolojileri kullanılmış ve Servis sunucusu, platform bağımsız iletişimi örneklemek amacıyla.NET platformunda gerçekleştirilmiştir. Varolan sistem ile entegrasyon aşamasına dek verilerin XML yapılarında depolanması tercih edilmiş ve herhangi bir veritabanı kullanılmamıştır. Web sunucu olarak Apache şirketinin bir ürünü olan“Tomcat 4 Servlet/JSP container”kullanılmıştır.VI Yapılan bu çalışma sonucunda ortaya örnek bir platform bağımsız satın alma bilgi sistemi modeli çıkmıştır ve Java ve XML teknolojilerini kullanarak bir B2B uygulamasının ne şekilde gerçekleştirilebileceği örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT A B2B project developed with Java & XML Technologies: EÜ SBS (Ege University Purchasing Information System) CAVKAYTAR, Haluk MSc in Computer Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Ata ÖNAL October, 2002, 180 pages B2B (Business to Business), covers the concept of business and retail relationships between business partners and suppliers, enabling operations like order and invoice transmission via Internet. In this thesis, the Java and XML Technologies, which provide the best platform for developing B2B applications, has been studied and a system called EÜ SBS (projected usage in 2003) has been designed and a sample prototype has been developed. This study enables to put in use the pilot processing of new coding systemathics and centralization of organization in 2003 with EÜ SBS. EÜ SBS has been developed with JWSDP (Java Web Services Developer Pack). It has been designed as a two-server structured architecture. In the Main server, the Technologies JSP (Java Server Pages) and JSTL(Java Standard Tag Library) has been used and in the Service, server.NET framework has been used, in order to sample platform independency. Until the integration phase on the current system occurs, the developed system has been preferred to hold the data in XML structures so, any database system hasn't been used.“Tomcat 4 Servlet/JSP container”, a product of Apache Software Foundation, has been used for the functionality of a web server.vuı EÜ SBS forms a platform independent purcahing information system model and the usage of Java and XML Technologies to build up a B2B application.