Aquaparkların (su parklarının) planlama ve tasarım ilkeleri üzerine bir araştırma
A study on the principles of planning and designing of aquaparks (water parks)
- Tez No: 120276
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN VECDİ KÜÇÜKERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Aquapark, Su Parkı, Aquaparks, Water Parks
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Günümüz kentlerinin kurgusu içinde var olmaya çalışan kent insanının rekreasyonel ihtiyacının giderek artması ve yaşamın genelinde kendini hissettiren birçok değişim, serbest zamanların değerlendirilmesine yönelik etkinlikleri ve bu etkinliklere imkan sağlayan mekanları değiştirmiştir. Bu değişimde özellikle endüstri devrimi sonrasında gelişen teknoloji, modada meydana gelen değişiklikler, medyanın toplum üzerindeki etkisi vb. pek çok faktör etkili olmuş, değişen rekreasyonel etkinlik ve buna bağlı olarak ta eğlence anlayışı, fiziksel boyutta alan kullanım kararlarını etkileyerek arazilerin şekillenmesinde değişmelere sebep olmuştur. Çalışma konusu olan aquaparklar da, bu değişimin bir sonucu olarak hızla yaygınlaşan yeni rekreasyonel mekanlardan bir tanesi durumundadır.VI Bu araştırma; konuyla ilgili dünyadaki literatüre ulaşmak, Türkiye'deki aquaparkların envanterini çıkararak elde edilen literatür ışığında bu alanların planlama ve tasarım özelliklerini, sorunlarını ve geliştirme olanaklarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç çerçevesinde Türkiye'deki 14 adet aquapark araştırma alanı olarak değerlendirilmiş, alan çalışmaları sırasında seçilen aquaparkların konumsal ve fiziksel yapılan analiz edilerek, mekansal içeriği sorgulanmış, gerek aquapark işletmecileri gerekse ziyaretçilerden alınan bilgiler ışığında örnekler yakından incelenerek yer seçim kriterleri, mekan gereksinimleri ve tasarım kriterleri ortaya konulmuştur. Aquapark örnekleri üzerine yapılan incelemeler sonucunda; çok hızlı bir değişim yaşayan rekreasyonel eğlence sektörünün diğer sektörlerde olduğu gibi büyük sorunlar yaşadığı, faaliyet alanlarının gerektirdiği gelişimi henüz tamamlayamadıkları, mekansal nitelikleri yönünden zayıf oldukları, bir çoğunun çok yönlü işlevsellik özelliği taşımadığı ve yine birçoğunun planlama ve tasarım çalışmaları ile desteklenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The increasing need for recreation of the working urban man, trying to exist in the fiction of current cities, and a lot of changes felt in life in general have changed leisure activities and the locations which provide venues for these activities. Various factors, such as technology, unproved especially after the industrial revolution, changes in fashion and the influence of media on the society have accelerated this change. Accordingly, the altered understanding of recreation, and hence, amusement have influenced the decisions on the use of areas in physical terms, and changed the shaping of the locations. Aquaparks, the subject of our study, are one of the new recreational locations which have widely spread as a result of this change. This study aims at keeping up with the world literature on the subject, and observing the planning and designing characteristics,VIII problems and the possibilities of improvement in these areas in the light of literature gathered by keeping an inventory of the aquaparks in Turkey. Within the frame of this purpose, 14 aquaparks in Turkey were evaluated as research areas. During the field studies, the situational and physical structures of the selected aquaparks were analysed, their situational contents were investigated, and selection criteria of the locations, venue requirements and designing criteria were determined by closely investigating the examples in the light of the information gathered both from the managers and the visitors of aquaparks. As a result of the study carried out on the examples of aquaparks, it has been observed that recreational amusement sector, which has been undergoing a very rapid change, has great problems as the other sectors; they have not yet completed the development required by the activity areas, they are weak in terms of situational qualities, most of them do not have the characteristic of functionality, and again, most of them are not supported by planning and designing studies.