Küçük Menderes havzasında doğal radyonüklid konsantrasyonlarının belirlenmesi ve doz dağılımının hesaplanması
Determination of environmental radioactivity in soils from and agricultural land in K. Menderes basin
- Tez No: 120287
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNSELİ YAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyoaktivite, maruz kalma, doz, Radioactivity, exposure, dose
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Ill ÖZET KÜÇÜK MENDERES HAVZASINDA DOĞAL RADYONÜKLİD KONSANTRASYONLARININ BELİRLENMESİ VE DOZ DAĞILIMININ HESAPLANMASI Doğal radyasyon, insan tararından alman toplam çevresel dozun en önemli bileşenidir.. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, K. Menderes havzasındaki doğal radyasyonu ana hatları ile ortaya koymak ve doğal background radyasyonuna maruz kalma ile meydana gelebilecek radyolojik riski değerlendirmektir. Doğal radyasyon genellikle kozmik ve karasal radyasyon olarak sınıflandırılır. Karasal radyasyon primordial radyonüklidlerden kaynaklanmaktadır. Primordial radyonüklidler arasında en önemli ve etkin olanları Uranyum-238, Toryum-232 ve bunların bozunma ürünleri ile Potasyum-40'dır. 2000 yılı boyunca K. Menderes 'deki tarımsal alanlarda yürütülen bu çalışmada, 40K, 238U ve 232Th için ortalama aktivite konsantrasyonları, 105 noktadan alman toprak örneklerinin gama spektrometrik analizi ile elde edilmiş olup sırası ile, 622Bq/kg, 24Bq/kg ve 37Bq/kg olarak saptanmıştır. Havzada ortalama dış karasal gama dozu 56nGy/h olarak hesaplanmıştır. Tahmin edilen bu doz, UNSCEAR 2000 Raporunda verilen dünya ortalaması 57nGy/h'u aşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DETERMINATION OF ENVIRONMENTAL RADIOACTIVITY IN SOILS FROM AND AGRICULTURAL LAND IN K. MENDERES BASIN Natural radiation is the most important component of the total environmental dose received by man. For this reason, the aim of this study is to establish the natural radiation baseline in K. Menderes Basin and to assess the risk due to public exposure of the natural background radiation. Natural radiation is usually classified as either cosmic and terrestial radiation. Terrestial radiation emanates from primordial radionuclides which are universally present in small quantities in the earth's crust. Among the primordial radionuclides, the most important and predominant are Uranium-238, Thorium-232 and their progency and Potassium-40. In this sense, during 2000 uranium, thorium and potassium as the gamma emitting radionuclides in soils from an agricultural land in K. Menderes Basin were studied. Af\ 978 979 The average activity concentration of K, U and Th obtained from gamma spectrometric analysis of soil samples collected at 105 sampling points were reported as 622Bq/kg, 24Bq/kg and 37Bq/kg dry wight, respectively. In the basin, mean outdoor terrestial gamma dose rate of 56nGy/h was calculated from the observed concentrations of the natural radionuclides. This value was not exceeded the world average of 57nGy/h reported in UNSCEAR 2000.