Lise çağındaki öğrencilerin çevre bilimine ait bilgi düzeyi
Knowledge level of environmental science of secondary school students
- Tez No: 120294
- Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Environmental problems, environmental pollution, environmental education, secondary education
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET LİSE ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÇEVRE BİLİMİNE AİT BİLGİ DÜZE Yİ KÂHYAOĞLU, Müge Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fethi DOĞAN Eylül, 2002, 245 sayfa İçinde bulunduğumuz çevrede birbirlerine bağlı ve sürekli etkileşim halinde olan çevresel unsurlardan birinin bozulması ile diğer unsurlar da olumsuz etkilenmektedir. Özellikle nüfus patlaması, küresel ısınma, iklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi, hava, su ve toprak kirliliği, asit yağmurları, erozyon, ormansızlaşma, biyolojik çeşitliliğin azalması, radyasyon gibi faktörler dünyamızı tehdit etmektedir. Genel hedefi bireylerin ve toplumun çevrebilimi ve çevre sorunları hakkında bilinç, bilgi, tutum, beceri ve katılımım sağlamak olan“çevre eğitimi”; çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevre sorunlarının çözümü için oldukça önemli bir etkendir. Bu araştırmada, çağımızın en önemli sorunları arasında olan çevre sorunları ele alınmış ve ortaöğretim düzeyinde çevre eğitimi üzerinde durulmuştur. Yapılan anket çalışması ile lise çağındaki öğrencilerin çevre bilimine ait bilgi düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar sözcükler Çevre sorunları, çevre kirliliği, çevre eğitimi, ortaöğretim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KNOWLEDGE LEVEL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS KÂHYAO?LU, Müge MSc in Environmental Sciences Division Supervisor: Prof, Dr. Fethi DO?AN September, 2002, 245 pages In the environment we live, the environmental elements which depend and interact with each other, affect other elements due to the spoil of the one. The factors such as population growth, global warming, climate change, depletion of the ozone layer, air, water and soil pollutions, acid rain, erosion, deforestation, loss of biodiversity and radiation threaten our world. Environmental education whose general purpose is to provide consciousness, knowledge, attitude, skill and participation on the environmental science and environmental problems of individuals and society is quite important factor for the protection of the environment, prevention of the environmental pollution and solution of the environmental problems. In this research, the environmental problems have been dealt and the environmental education has been stated on the level of secondary education. In this questionnaire, knowledge level of environmental science of secondary school students has been tried to obtain.