Yerine koymalı şifreleme için etkileşimli bir kripto-analiz yazılımı
Design and implementation of an interactive substitution cipher cryptanalysis tool
- Tez No: 120295
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kripto Analiz, Yerine Koymalı Şifreleme, Sesli Harf Tanıma, Sukhotin Algoritması, Sessiz Hattı, Desen Eşleştirme, Cryptanalysis, Substitution Cipher, Vowel Identification, Sukhotin, Consonant Line, Pattern Matching
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YERİNE KOYMALI ŞİFRELEME İÇİN ETKİLEŞİMLİ BİR KRİPTO ANALİZ YAZILIMI GÜRLEROĞLU, Evren Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ Ekim 2002, 111 sayfa Bu tez çalışmasında basit yerine koymalı şifreleme için etkileşimli bir kripto analiz yazılımı geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla sesli harf tanıma algoritmaları, Sessiz Hattı, Sukhotin, bu iki algoritmanın birleşimi ve yakın zamanda Türkçe için geliştirilen bir algoritma incelenmiş ve gerçeklenmiştir. Elde edilen sonuçlar geçmiş çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Şifreli metnin otomatik olarak çözümlenmesine yönelik çalışmalar araştırılmış ve bu çalışmalardan Jacobsen tarafından geliştirilen bir algoritma gerçeklenmiş, Türkçe ve İngilizce için test edilmiştir. Bu algoritmanın kısa metinler için başarımının iyileştirilmesi amacıyla, algoritma sesli harf tanıma algoritmalarıyla ve yeni geliştirilen bir desen eşleştirme algoritması ile bütünleştirilmiş, çözümlemede üçlü harf frekansları ve geçiş kümesi süzgeci kullanılmıştır. Geliştirilen ve denenen algoritmalar kullanılarak, etkileşimli bir kripto analiz yazılımı geliştirilmiştir. Kripto analiz yazılımında, seçilip çalıştırılan algoritmalar sonucunda oluşan kısmi çözüm etkileşimli olarak düzeltilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN INTERACTIVE SUBSTITUTION CIPHER CRYPTANALYSIS TOOL GÜRLERO?LU, Evren Master of Science Thesis, International Computer Institute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ October 2002, 1 1 1 pages The aim of the research presented in this thesis is the development of an interactive cryptanalysis software for simple substitution cipher. For this purpose, vowel identification algorithms, namely Consonant Line, Sukhotin, combination of the two and a recently developed algorithm for Turkish are examined and implemented. The results obtained are compared to the results of previous works. Previous works for automated cryptanalysis of substitution ciphers are investigated and an algorithm developed by Jacobsen is implemented and tested for both Turkish and English. In order to increase the performance of the algorithm for short cryptograms, it is integrated with the vowel identification algorithms and with a new developed pattern matching algorithm. Trigram frequencies and set-transition filter are also used in the algorithm. Using the developed and implemented algorithms, an interactive cryptanalysis software is developed. After the chosen algorithms are run, the resulting partial solution can be corrected interactively.