Ege bölgesi bal arısı (Apis mellifera L. ) popülasyonlarında protein polimorfizmi
Protein polymorphism in honey bee (Apis mellifera L. ) populations of Aegean region
- Tez No: 120321
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLDEHEN BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bal Arısı (Apis mellifera), protein polimorfizmi, nişasta jel elektroforezi, Honey Bee (Apis mellifera), protein polymorphism, starch gel electrophoresis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
V ÖZET EGE BÖLGESİ BAL ARISI (Apis mellifera L.) POPULASYONLARINDA PROTEİN POLİMORFİZMİ ERKAHYALAR, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güldehen BİLGEN Ekim 2002, 53 sayfa Bu çalışmada, Türkiye Ege Bölgesi Bal Arılarındaki genetik varyasyonu belirlemek amacı ile, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illerinin 21 değişik yöresinden toplanan, toplam 361 işçi arı pupası incelenmiş, bal arısı populasyonlarında genel protein polimorfizmi araştırılmıştır. Genel protein tiplerinin ayrımı, kesikli tampon sistemi kullanılarak yatay nişasta jel elektroforezinde yapılmıştır. incelenen 4 populasyonda da genel protein (P-3) lokusu polimorfik, Söke/Ağaçlı ve Söke/Karakaya alt populasyonlarında ise monomorfik bulunmuştur. Yapılan X2 uyum testi ile genel protein lokusu bakımından Ege Bölgesi Bal arısı populasyonlarının Hardy-Weinberg dengesinde olduğu görülmüştür (X2=5.72; P>0.05). Fethiye/AÜI, Dalaman ve Manisa/Karaoğlanlı alt populasyonları için X2 değerleri sırasıyla 9.2818, 11.61 ve 10.29 (P0.05). Genotip/fenotip dağılımları bakımından Ege Bölgesi bal arısı populasyonları arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Genel protein lokusu bakımından heterozigotluk 4 populasyonda da yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PROTEIN POLYMORPHISM IN HONEY BEE (Apis mellifera L.) POPULATIONS OF AEGEAN REGION ERKAHYALAR, Ebru MSc in Department of Animal Science Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Güldehen BİLGEN October 2002, 53 pages In this study, a total of 361 individual worker bee pupas that were collected from 21 different locations of Izmir, Manisa, Aydın and Muğla were examined, general protein polymorphism was investigated in honey bee populations in order to determine the genetic variation at honey bee populations of Aegean Region of Turkey. Separation of general protein types was carried out on horizontal starch gel electrophoresis by using discontinuous buffer system. General protein loci (P-3) was found polymorphic in examined 4 populations and monomorphic in Söke/Ağaçlı and Söke/Karakaya subpopulations. By applying X2 adaptation test, it is seen that Aegean Region Honey bee populations are in Hardy-Weinberg equilibrium with respect to general protein loci (X2=5.72; P>0.05). X2 valuesVIII for Fethiye/AÜI, Dalaman and Manisa/Karaoğlanlı subpopulations were found as 9.2818, 11.61 and 10.29 (P0.05). There was not any difference between Aegean Region Honey bee populations with respect to genotypic/phenotypic distributions. The heterozygosity was found high level in 4 populations for general protein loci.