Tarım işletmelerinin analiz ve planlamasına yönelik muhasebe kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulması üzerine bir araştırma
A Research on keeping accounting records related to analysis and planning of agricultural enterprises on computer
  1. Tez No: 120320
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZHAN KALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım muhasebesi, tarımsal işletme kayıtlan, bilgisayar programı, Agricultural accounting, agricultural enterprise records, computer program
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZ VE PLANLANMASINA YÖNELİK MUHASEBE KAYITLARININ BİLGİSAYAR ORTAMINDA TUTULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cengiz ÇAKIR Şubat 2002, 156 sayfa Bu çalışmada, hazırlanan bilgisayar programıyla tarım işletmelerinin planlama ve analizine yönelik muhasebe kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulması sağlanmıştır. Hazırlanan programla gerek tek bir işletmeye ait, gerekse belirlenen işletme gruplarına ait ayrı ayrı kayıtlar tutulabilmekte ve bu kayıtlar işletmeci adı soyadı, üretim dalı, işletmenin bulunduğu bölge gibi çeşitli kriterlere göre raporlanmaktadır. Ayrıca İşletme Bilançosu, İşletme Hesabı, Brüt Marj ve Üretim Maliyeti gibi mali tablo ve hesaplamalarda yapılmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda, Türkiye'de tarım işletmelerine yönelik muhasebe kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulması ve bir veri ağının oluşturulabilmesi imkan dahilinde görülmekle birlikte, bunun için özellikle araştırma kuruluşlarının teşvik edilmesi, çiftçilerin kayıt tutmaya özendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ticari yazılım işletmeleri de bu alanda faaliyet göstererek alternatif bilgisayar yazılımları geliştirmelidirler. Konunun gelişimi için bireysel çalışmalar fayda sağlayıcı olmakla birlikte mutlaka disiplinler arası çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON KEEPING ACCOUNTING RECORDS RELATED TO ANALYSIS AND PLANNING OF AGRICULTURAL ENTERPRISES ON COMPUTER Master of Science Thesis, Department of Agricultural Economics Advisor: Professor Cengiz ÇAKIR February 2002, 1 5 6 pages. In this research, accounting records that are related to the analysis and planning of agricultural enterprises are kept on a computer environment by a specifically developed computer program. By means of this program, records can be stored separetely belonging to either one enterprise or a specified groups of enterprises and these records can be printed according to the criteria: first and last names of the manager, production branch the area that the enterprise resides, etc. Also financial tables and analysis like balance sheet, income statement, gross margin and production cost can be done. As a conclusion, in Turkey it is possible to keep accounting records that are related to agricultural enterprises on a computer and to establish a data network however in order to achieve this it is necessary to support research organizations and to encourage farmers to keep the records. Also commercial software firms should develop alternative software by working in this field. Even though personal efforts are useful, devirse study is needed.