Türk tarımı açısından doğrudan gelir desteği sisteminin değerlendirilmesi: Akhisar ilçesi örneği
Evaluation of direct support income system Turkish agriculture stand point: Akhisar county model
  1. Tez No: 120328
  2. Yazar: FUNDA GENÇLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. METİN ARTUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural support, agricultural structure, direct income support
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET TÜRK TARIMI AÇISINDAN DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ : AKHİSAR İLÇESİ ÖRNEĞİ GENÇLER, FUNDA Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr M. Metin ARTUKOGLU Eylül 2002, 140 sayfa Son yıllarda Türkiye'de tarım sektörü; yeni bir yapılanma sürecine girmiş bulunmaktadır. Bu yapılanmada ana amaç; tarımsal yapıyı iyileştirmek ve daha önce uygulanan bazı yanlış politikalar sonucu meydana gelen sorunları gidermektir. Bu temel hedefin yanısıra, AB'ne uyum ve IMF 'ye verilen niyet mektubunda yer alan bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunluluğu da bulunmaktadır. Bu yapılanma“Tarım Reformu”adı altında gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; sözü edilen reform kapsamında yer alan, zaman içinde tarım sektörüne yapılan tüm desteklerin yerini alacağı ifade edilen ve Türkiye'de ilk kez uygulanan“Doğrudan Gelir Desteği Sistemini”incelemektedir. Bu amaçla konuya makro ve mikro bazda yaklaşılmıştır. Makro bazda, DGD'nin uygulama nedenleri, uygulama kriterleri ve ilk uygulama sonuçlan ele alınarak, Doğrudan Gelir Desteği'ni kullanan bazı ülke örneklerine yer verilmiş ve birtakım karşılaştırmalar yapılmıştır.VI Mikro bazda ise; konu Manisa'nın Akhisar ilçesinde yapılan bir anket çalışmasıyla desteklenmiştir. Bu amaçla Doğrudan Gelir Desteğinden faydalanan: ve faydalanmayan toplam 92 üreticiyle görüşülmüştür. Bu görüşmeler sonucu; 53 üreticinin ödemelerden yararlandığı, kalanın ise yararlanmadığı tespit edilmiştir. Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinden yararlanan üreticilerin tarımsal gelirlerinin, ödemelerden yararlanmayanlara göre 2.5 kat daha fazla olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca DGD ödemelerinden faydalanmayan üreticilerin %60'a yakını 1 ila 15 dekar işletme arazisine sahiptir. Kabaca özetlenirse; DGD, hedef kitlesi olan küçük üreticilere ulaşmak yerine, arazi miktarı 30 dekarın üzerinde ve tarımsal geliri yüksek sayılabilecek üreticilere ulaşmıştır. DGD uygulamasında, pek çok sorunun olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, bu uygulamayla birlikte üreticilerin kayıt altına alınmaları sevindirici bir gelişmedir. Bu noktada, sorunların giderilmesine yönelik olarak; Türkiye koşullan gözönüne alınarak, konuyla ilgili araştırmacıların önerileri doğrultusunda bir takım düzenleme çalışmaları yapılmalıdır. Bununla birlikte DGD, destekleme aracı olarak tek başına değil, diğer araçların da kullanıldığı bir destekleme politikası uygulaması haline dönüştürülmelidir. Anahtar Kelimeler : Tarımsal destekleme, tarımsal yapı, doğrudan gelir desteği
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATING DIRECT INCOME SUPPORT SYSTEM IN TURKISH AGRICULTURE : AKHİSAR DISTRICT MODEL GENÇLER, Funda Msc.In Department of Agricultural Economics Supervisor : Assistant Prof. Dr. M. Metin ARTUKO?LU September 2002, 134 Pages The aim of this study is to evoluate Direct Income Support System (DISS) which is said that it will take the place of all the payments in the sector and is done first in Turkey. For this purpose, it is approached in micro and macro base to the subject. In macro base, the reasons, practising criterias and the results of DISS are taken in hand. Some examples of countries which are using DISS and some comparisons are given in the study. In micro base, the subject is supported with a study questionaire in Akhisar, Manisa. For this reasion, with the results of interviews with 92 farmers, it's been detemined that 53 of these farmers are using DISS. It' s seen that the farmers who are using DISS have 2.5 times higher than the other farmers. Also 60% of the farmers who are not using DISS have 1-15 daa. agricultural land. In a tough summary; DISS has approached high income farmers not the small ones.