Sera gül yetiştiriciliğinde farklı budama yöntemlerinin çiçek verimi ve kalitesi üzerine etkileri
The Effects of different pruning methods at greenhouse cut rose production upon productivity and quality
  1. Tez No: 120377
  2. Yazar: PINAR PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ÖZZAMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gül, budama, eğme-bükme, Rose, pruning, bending, arching
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET SERA GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI BUDAMA YÖNTEMLERİNİN ÇİÇEK VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ PINARBAŞI, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK Ağustos 2002, 65 Sayfa Bu araştırma, kesme çiçek gül yetiştiriciliğinde kademeli budama, eğme-bükme budama ve geriye (sert) budama yöntemlerinin çiçek verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2001-2002 yılları arasında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Antalya Tarım A.Ş. Çiçekçilik İşletmesi'ne ait OSİANA gül çeşidi kullanılmıştır. Deneme planı, tesadüf parsellerine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme boyunca gözlerin uyanma oranı, uyanan gözlerin sürgün oluşturma oranları, gözlerin uyanma süreleri, çiçek sapı uzunluğu, çiçek sapı kalınlığı, gonca boyu ve eni, çiçek ağırlığı, budamadan hasada kadar geçen süre, şah ve kör sürgün oluşum oranları, bitki başına verim, çiçeklerin vazo ömrü ve kuru madde oranlan belirlenmiştir. Eğme-bükme ve geriye (sert) budama uygulaması yapılmış bitkiler, kademeli budamaya göre daha erken hasada gelmişlerdir. Çiçek sapı uzunluğu 63,6-75,04 cm arasında değişim göstermiş, yıllık bitki başına ortalama verim dağılımı incelendiğinde, uygulamalar bazında istatistiki bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen bitki başına verim değerleri 15,06-9,49 çiçek/bitki arasında değişmektedir. Sonuçlar, eğme-bükme yönteminin geriye (sert) budama yöntemine göre verim ve kalite üzerine daha etkili olduğunu göstermektedir. Kademeli budamaya göre ise verimde azalmalar meydana gelmiştir. Kademeli budamanın tüm sezon boyunca uygulanacağı ve bitki boyunda yükselmeye neden olacağı göz önüne alındığında, eğme-bükme budama yönteminin pratikte önemli bir yer tutacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT PRUNING METHODS AT GREENHOUSE CUT ROSE PRODUCTION UPON PRODUCTIVITY AND QUALITY Master Of Science Thesis, Horticulture Department Supervisor: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK August 2002, 65 pages This research has been carried out between the years 2001-2002 in order to clarify the effects of gradated pruning, bending and pruning back methods on rose productivity and quality in cut rose production. OSIANA rose cultivar belonging to Antalya Agriculture Co. Flower Administration has been used as the plant material. During the process of experiment, the rate of buds breaking up, and these buds forming sucker, the period of their breaking, the length and thickness of flower stems, the length and breadth of bud, flower weight, the period between pruning and harvest, the rate of forming stem sprout and blind sucker, productivity for each plant, flowers vase life and dry matter rates have been estimated. Plants, exposed to bending and pruning back applications, have reached up to harvest much earlier than those exposed to gradated pruning. The length of flower stems has varied between 63,6 and 75,04 cm, and it has been seen that there is no statistical difference on the bases of applications when we deal with the average productivity dispersion of yearly plant. The productivity values, we've gained for each plant ranged between 15,06-9.49 flower per plant. In conclusion, bending method has been determined to be more effective on productivity and quality in comparison with pruning back. And in comparison with gradated pruning the decrease in productivity has been observed. When we consider that gradated pruning will be applied during the whole of the season and it will cause a rise at the length of the plant, bending method is expected to take an important place in practice.