Salihli (0900 ziraat) kiraz çeşidinin döllenme problemlerinin giderilmesi üzerinde araştırmalar
Investigations on solving fertilization problems in Salihli (ziraat 900) cherry variety
  1. Tez No: 120378
  2. Yazar: ENGİN GÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Salihli kirazı, dormex, gibberellik asit, ethrel, Salihli cherry, dormex, gibberellic acid, ethrel
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
V ÖZET SALİHLİ (0900 ZİRAAT) KİRAZ ÇEŞİDİNİN DÖLLENME PROBLEMLERİNİN GİDERİLMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR GÜR,ENGİN Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ali ÜNAL Ağustos 2002, 49 sayfa Bu çalışma 2002 yılında Kemalpaşa ve Lapseki'de Salihli kirazının verimsizlik sorununu çözmek amacıyla yapılmıştır. Denemede Salihli kirazının çiçeklenmesini erkene almak için % 4'lük dormex, Kemalpaşa'da çiçeklenmeden 35 gün önce; Lapseki'de ise 40 gün önce uygulanmıştır. Ayrıca bu bahçelerde bulunan ve Salihli kirazından erken çiçek açan Van, Bing, Early Burlat çeşitlerine çiçeklenmelerini geciktirmek amacıyla aynı zamanda 200 ppm dozda gibberellik asit ve 1000 ppm dozda ethrel atılmıştır. Bunun dışında mevcut çeşitlerin çiçek tozları çimlenme oranlan ile çeşitler arasında karşılıklı tozlama çalışmaları da yapılmıştır. Çalışma sonunda, Kemalpaşa'da dormex uygulanan Salihli kiraz çeşidinde tam çiçeklerime döneminde kontrole göre 8 gün; Lapseki'de ise 6 gün erken çiçeklerime görülmüştür. Gibberellik asit uygulamaları çiçeklenmenin geciktirilmesi için yapılmış fakat etkili bulunmamıştır. Ethrel uygulamalarında ise, tam çiçeklerime döneminde kontrole göre Kemalpaşa'da Van kirazında 3 gün, Bing kirazında 1 gün; Lapseki'de ise Van kirazında 2 gün, Early Burlat kirazında 2 gün geç çiçeklenme elde edilmiştir.VI Yapılan çiçek tozu çimlendirme denemelerinde Salihli kirazında en yüksek çimlenme oranı % 28.6,Van kirazında % 35.0, Bing kirazında % 24.7, Early Burlat kirazında % 18.3 olarak elde edilmiştir. Karşılıklı tozlama çalışmalarında en yüksek meyve tutumu Salihli x Van kombinasyonundan elde edilmiştir (Kemalpaşa'da %15.2, Lapseki'de %11.6). Tozlayıcıların bulunduğu her iki bölgedeki bahçelerde Salihli kirazının serbest tozlanması sonucunda Kemalpaşa'da % 17,0, Lapseki'de % 18,5 oranında meyve tutumu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON SOLVING FERTILIZATION PROBLEMS IN SALİHLİ (ZİRAAT 900) CHERRY VARIETY GÜR, ENGÎN Master of Science Thesis Horticultural Dept. Supervisor: Prof. Dr. Ali ÜNAL August, 2002, 49 pages This study was carried out in 2002 in Kemalpaşa and Lapseki in order to solve the low yield promlems of Salihli variety of cherry To initiate early flowering in Salihli cherries Dormex was applied 35 days before flowering in Kemalpaşa and 40 days before flowering in Lapseki. In addition early varieties as compared to Salihli variety ( Van, Bing, Early Burlat) were treated with Gibberellic acid and Ethrel at the doses of 200 ppm and 1000 ppm respectively to delay the flowering. The germination rates and exchange of pollens experiments among the existing varieties were also performed. At the end of the experiment the full bloom was observed 8 days earlier in Kemalpaşa and 6 days earlier in Lapseki in Dormex treated Salihli cherries as compared to untreatted control. In Ethrel treatments in Kemalpaşa fowering in full bloom was delayed by 3 days in Van and 1 day in Bing; at Lapseki the flowering was delayed by 2 days in Van and 2 days in Early Burlat varieties of cherries. Gibberellic acid used to delay the flowering at full bloom but it was found in effective.VIII In the pollen germination tests, the rate of germination of polen in Salihli, Van, Bing and Early Burlat was 28.6%, 35.0%, 24.7% and 18.3% respectively. In artificial pollination experiments, highest fruit bearing ratios were achieved in Salihli X Van combination (at Kemalpaşa 15.2%, at Lapseki 11.6%).