Baş salata yetiştiriciliğinde topraksız ortam olarak zeolit ve perlitin karşılaştırılması
Comparison of the use of zeolite and perlite in crisp lettuce growing
- Tez No: 120376
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, perlit, zeolit, baş salata, Soilless culture, perlite, zeolite, crisp lettuce
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
V ÖZET BAŞ SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAKSIZ ORTAM OLARAK ZEOLİT VE PERLİTİN KARŞILAŞTIRILMASI EROĞUL, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Gül Eylül 2002, 87 sayfa Bu araştırma, 2001 sonbahar ve 2002 ilkbahar döneminde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait serada gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal olarak baş salata (Lactuca sativa var. capitata) kullanılmıştır. Sonbahar döneminde Bombola, ilkbahar döneminde ise Brogan çeşitleri yetiştirilmiştir. Çalışmada 1. perlit, 2. 3:1 perlit + zeolit, 3. 1:1 perlit + zeolit, 4. 1:3 perlit + zeolit ve 5. zeolit olmak üzere 5 farklı yetiştirme ortamı denenmiştir. Denemeler 3 tekrarlı olarak Tesadüf Parselleri deneme desenine uygun olarak düzenlenmiştir. Sonbaharda 17.09.2001 tarihinde tohum ekimi,12.10.2001 tarihinde fide dikimi yapılmıştır. İlkbaharda ise tohum ekimi 15.03.2002, fide dikimi ise 15.04.2002 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bitki özellikleri (bitki ağırlığı, pazarlanabilir bitki ağırlığı, atılan yaprak sayısı, bitki çapı, bitki yüksekliği, başı çevreleyen ve oluşturan yaprak sayısı, baş çapı, baş yüksekliği, baş ağırlığı, baş rengi), bitki gelişim hızı, bitkiler tarafından kaldırılan besin maddesi miktarları, bitki su tüketimi ve drenaj çözeltisinin element içeriği belirlenmiştir. Bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimleri, damla sulama sistemi ile verilen komple besin çözeltisi ile karşılanmıştır. Kullanılan besin çözeltisinin içeriği (mg/1): N 150, P 50, K 150, Mg 50, Ca 150, Fe 5, Mn 0.5, Cu 0.03, Zn 0.05'dir. Besin çözeltisi uygulaması % 20-30 drenaj elde edecek şekilde yapılmıştır. Kök bölgesinden drene olan çözelti sistemde dolaştırılmamıştır (açık sistem). Bitkiler sonbaharda 20 ve 26 Aralık ile 2 Ocak 2002 tarihlerinde hasat edilmiştir. İlkbahar döneminde ise 27 Mayıs 2002 tarihinde hasat yapılmıştır. Gerek sonbahar gerekse ilkbahar döneminde, yetiştirme ortamına zeolit ilavesi bitki ağırlığını arttırmıştır. Zeolitin, sonbahar dönemindeVI bitkilerin K ve Zn, ilkbahar döneminde ise N ve K içeriğini arttırdığı saptanmıştır. İlkbahar döneminde yapılan analizde, zeolitin bitkinin nitrit azotu kapsamını azalttığı saptanmıştır, ortamların nitrat azotu kapsamına etkisi de istatistiksel önem düzeyinde olmamakla birlikte aynı paralelde gerçekleşmiştir. Sezonluk bitki su tüketiminin sonbaharda 4.47-6.40, ilkbaharda ise 9.12-10.34 litre/bitki arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Drenaj çözeltisinin element içeriği incelendiğinde, sonbahar yetiştirme döneminde ortama zeolit ilavesinin NO3 ve K konsantrasyonunu azalttığı, Ca ve Na konsantrasyonunu ise arttırdığı belirlenmiştir. İlkbahar döneminde de zeolitin atık çözeltide K miktarım azalttığı Na'u ise arttırdığı saptanmıştır. Sonuçlar zeolitin perlitle karşılaştırıldığında topraksız yetiştirme ortamı olarak üstün özellikler taşıdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT COMPARISON OF THE USE OF ZEOLITE AND PERLİTE IN CRISP LETTUCE GROWING ERO?UL, Deniz Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Gül September 2002, 87 pages This research was carried out in the greenhouses of Ege University Faculty of Agriculture Department of Horticulture during the autumn (2001) and spring seasons (2002). The cultivars used were Bombola for autumn and Brogan for spring seasons. Five different growing media, namely, 1. perlite; 2. 3:1 perlite+zeolite; 3. 1:1 perlite+zeolite; 4. 1:3 perlite:zeolite and 5. zeolite were used. The experimental design was completely randomized blocks with three replicates. The sowing and planting times for spring season were 17.09.2001 and 12.10.2001, and for autumn season 15.03.2002 and 15.04.2002, respectively. In the research, the following parameters were assessed; plant weight, marketable weight, number of discarded leaves, plant diameter, plant height, number of leaves which encircles and forms the head, head diameter, head height, head weight, head color, plant development, plant nutrient status, plant water consumption and the chemical content of drained out solution. Water and nutrient requirements of the plants were supplied with a complete nutrient solution, which was applied with a drip irrigation system. The chemical composition of the nutrient solution was as follows (mg/1): N 150, P 50, K 150, Mg 50, Ca 150, Fe 5; Mn 0.5, Cu 0.03, Zn 0.05. The amount of nutrient solution was adjusted according to the ratio of drained/applied water volume which was kept within the range of 20 to 30 % in an open system. The plants were harvested on 20th and 26th of December 2001 and 2nd January 2002 in autumn seasons and on 27th of May 2002 in spring season. The addition of zeolite to the growing medium increased plant weight. Zeolite increased the K and Zn content of the plants in the spring season, and the N and K contents in the autumn season.vm The nitrate analysis carried out in the spring season showed that zeolite decreased the nitrite nitrogen content of the plants. Although statistically insignificant, the same effect was observed on the nitrate nitrogen content, as well. Seasonal water consumption was 4.47-6.40 1 per plant in autumn and 9.12-10.34 1 per plant in spring. Zeolite addition decreased NO3 and K and increased Ca and Na concentrations in the drained out nutrient solution in autumn. Even though zeolite addition decreased K concentration in the drained out solution, it increased Na concentration in the spring. The results showed that zeolite has superior properties as a soilless culture medium compared to perlite.