99mTc ile işaretli estradiol türevi radyofarmasötiklerin sentezi ve radyofarmasötik potansiyellerin incelenmesi
Synthesis of radiopharmaceuticals estrogen derivative labeled with 99mTc and investigation of radiopharmaceutical potentials
- Tez No: 120385
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Estrojen türevi Radyofarmasötikler, Östradiolil, 99mTc, CPTA, TACPA, ESTCPTA, ESÎACPA, Biyodağılım, Estrogen Derivative Radiopharmaceuticals, Ethynlestradiol, 99mTc, CPTA, TACPA, ESTCPTA, ESTACPA, Biodistribution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
IV ÖZET 99mTc İLE İŞARETLİ ESTRADİÖL TÜREVİ RADYOFARMASÖTİKLERİN SENTEZİ VE RADYOFARMASÖTİK POTANSİYELLERİNİN İNCELENMESİ ENGİNAR, Hüseyin Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Perihan ÜNAK 2002, 127 sayfa İnsan meme kanserinin hormona bağımlı olduğu yaklaşık olarak yüzyıldan beri bilinmektedir. Son yıllarda ise estrojen türevi bileşikler değişik amaçlar için kullanılmakla birlikte insanda varolan kanserlerin tanı ve tedavisinde kullanımı bi7:1ı bir ilerleme göstermiştir. Bu çalışmada; başlangıç maddeleri 3,17-p-esradiolilpropinol ile 1-4,8,1 1-tetraazasiklotetradekan bileşiklerinden başlanarak beş basamaklı reaksiyon sonucunda estrojen türevi iki bileşik sentezlenmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin saflaştırılmaları HPLC (High Performance Liquid Chromotography) cihazında yapılmıştır. Saflaştınlmış olan bu bileşiklerin NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) ve IR (Infrared) spektrumları alınmıştır. SonuçlarV beklenen moleküler yapıyı doğrulamıştır. Elde edilen ürünler 99mTc ile işaretlenerek, bu ürünlerin radyokimyasal verimleri ile stabiliteleri RTLC (Radio İnce Tabaka Kromatografîsi ) metodu kullanılarak belirlenmiştir. Biyodağılım çalışmaları dişi Albino Wistar sıçanları üzerinde yapılmış ve bu sıçanlar eter atmosferinde öldürülerek iç organları çıkarılmışta. Organlardaki aktivite ise gama sayıcısı ile sayılmıştır. Gram-doku başına düşen aktivite hesap edilerek aktivitenin zamanla değişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT SYNTHESIS OF RADIOPHARMACEUTICALS ESTROGEN DERIVATIVE LABELED WITH "mTc AND INVESTIGATION OF RADIOPHARMACEUTICAL POTENTIALS ENGİNAR, Hüseyin PhD, in Nuclear Sciences Supervisor Prof. Dr. Perihan ÜNAK 2002, 127 pages The dependence of human breast cancer on hormones have been recognized for nearly a century. In recent years, estrogen derivative compounds have been used with several purposes which may lead to rapid advances in both diagnosis and therapy of some human cancers. In this study, an estrogen derivative compound that 3,17-0- estradiolyl propinol attached with l-(4-bromomethylbenzoic acid)- 1,4,8,11- tetraazacyclotetradecan (CPTA) and 1- (bromopropanoic) 1,4,8,11- tetraazacyclotetradecan (TACPA) were synthesized at five steps. Synthesized products were purified by HPLC. Characterizations of purified products were made by NMR and IR spectroscopy. Synthesized compounds were labeled with 99mTc. RTLC (Radio Thin Layer Chromatography) method was used tovn deterrnine radiochemical yields and stabilities. Results were found satisfactorily. Biodistribution studies were performed on female Albino Wistar rats. Rats were killed by ether narcotization at certain time intervals and the organs were removed. Their activities were counted by a gamma counter. The activity per gram tissue was calculated and time activity curves were generated.