Yarı-diskret lineer parabolik kısmi diferensiyel denklemler için zaman adımlı algoritmalar üzerine
On A time-stepping algorithms for semidiscretized linear parabolic partial differential equations
  1. Tez No: 120384
  2. Yazar: MUSTAFA GÜLSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Isı denklemi, Sonlu fark yaklaşımları, İnterpolasyon polinomlar, Doğrular metodu, Açık-Kapalı yöntemler, Heat Equations, Finite difference scheme, Interpolation polinomials, Method of Lines, Implicit-Explicit methods
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET YARI-DİSKRET LİNEER PARABOLİK KISMİ DİFERANSİYEL DENKLEMLER İÇİN ZAMAN ADIMLI ALGORİTMALAR ÜZERİNE GÜLSU, Mustafa Doktora Tezi, Uygulamalı Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut Öziş Şubat 2002,80 sayfa Bu tezde bir boyutlu lineer parabolik kısmi türevli diferansiyel denklemi olan ısı denklemi doğrular metodu ile interpolasyon polinom yaklaşımları kullanılarak çözüldü. Geliştirilen tam açık metod ile iki boyutlu uzayda ısı denklemi çözüldü. Burada geliştirilen yöntemin yeteri derecede doğrulukta ve tam açık bir yöntem olduğu gösterildi. Yöntemin doğruluk derecesi örnek problem üzerinde gösterildi Bu yaklaşımla elde edilen nümerik sonuçlar daha önceki araştırmacıların sonuçları ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ON A TIME-STEPPING ALGORITHMS FOR SEMIDISCRETIZED LINEAR PARABOLIC PARTIAL DIFFERANTIAL EQUATIONS GÜLSU, Mustafe PhJD. in App. Math. Supervisor: Prof. Dr. Turgut ÖZİŞ February 2002,80 pages In this thesis, the problem of one dimensional heat equation for linear parabolic PDE solved by the Method of Lines using Interpolation polinomials. Obtained method is developed for solving the heat equation in two dimensional space. The fully explicit method developed here which has reasonable accuracy. The accuracy of the resulting methods are verified by numerical testing. The numerical results are obtained by present method is compared with earlier authors.