99mTc ile işaretli CdSe/ZnS kuantum dotların endüstride tahribatsız muayene yöntemi olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of usability radiolabeled CdSe/ZnS quantum dots with 99mTc as a method of nondestructive test in industry
- Tez No: 304839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZİLET ZÜMRÜT BİBER MÜFTÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Industrial Design, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kuantum Dot (Qdot), 99mTc, CdSe/ZnS, Tahribatsız Muayene, Quantum Dots (Qdots), 99mTc, CdSe/ZnS, Nondestructive Test
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Dünyada nanoteknoloji de mevcut yeni gelişmeler, özellikle sanayi ve endüstride kuantum dotların (Qdotların) kullanımı ile kendini göstermektedir. Nanoteknoloji ile endüstride kullanılan özellikle tahribatsız muayene tekniklerinin birleştirilmesi, endüstriyel alana farklı bakış açıları kazandıracağı düşündürmektedir. Qdotlar, molekül boyutları nanometre mertebesinde olup, optik ve elektronik özellikleri olan yarıiletken nanokristallerdir. Ancak sanayi ve endüstriyel alanda radyoişaretli Qdotların tahribatsız muayene yöntemi olarak kullanımına ait hiç bir çalışma mevcut değildir.Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, endüstride tahribatsız muayene yöntemi olarak malzeme yüzey hasar tespitinde kullanılabilecek, ZnS ile kaplı CdSe Qdotların (CdSe/ZnS) sentezi, teknesyum-99m (99mTc) ile radyoişaretlenmesi ve radyoişaretli ürünlerin önceden test edilmiş hasarlı malzemeler üzerindeki davranışlarının incelenmesidir. İşaretleme çalışmaları neticesinde, 99mTc ile işaretli Qdotların bağlanma verimi %95'in üzerinde belirlenmiştir. Yüzey kusuru bilinen hasarlı malzemeye uygulanan radyoişaretli Qdotların yüzey tutulum oranlarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Tüm deneysel çalışmalar sonucu, endüstriyel alana hasarlı malzeme tespitinde kullanılabilecek hazırlanımı kolay, yüksek kararlılıkta radyoişaretli Qdotların kazandırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
New developments in nanotechnology, particularly in industry, quantum dots (Qdots) is manifested by the use. Nanotechnology is used in industry, especially with the combination of non-destructive test techniques, suggests that industrial area will gain different perspectives. Qdots, the molecules are nanometer-size, having optical and electronic properties of semiconductor nano-crystals. However, in the industrial area to use as a method of nondestructive testing with radiolabelled Qdots studies are not available.In this context the purpose of this study is, to develop a method for nondestructive testing of materials and determination of surface damage with ZnS coated CdSe Qdots (CdSe / ZnS) was synthesized, radiolabelled with technetium-99m (99mTc) and this radiolabeled Qdots are used to investigate the behavior of pre-tested surface damaged materials. Result of radiolabeling studies was found over %95 efficiency. Result of this application, the surface absorption of Qdots is very high on damaged surface. All experimental studies have shown that, easy preparation and high stability Qdots can be used in the determination of radiolabeled industrial area of damaged material. All experimental studies have shown that, high stability radiolabeled Qdots, can be used to detection of surface damaged material.