Değişik biber genotiplerinde in vitro androgenesis ve haploid bitki oluşumunu uyarıcı bazı etmenler üzerinde araştırmalar
Investigations on some factors inducing in vitro androgenesis and haploid plant development indifferent pepper genotypes
- Tez No: 120388
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pepper, Capsicum anmtum L, anther culture, androgenesis, donor plant, growth regulators, haploid plant
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
V ÖZET DEĞİŞİK BİBER GENOTİPLERİNDE in vitro ANDROGENESIS VE HAPLOİD BİTKİ OLUŞUMUNU UYARICI BAZI ETMENLER ÜZERİNDE ARAŞTİRMALAR Ayla SAYILIR Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 501.01.03. Sunuş Tarihi: 20 Şubat 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK Şubat 2002, 191 Sayfa, Bu Çalışmada, biberde anter kültürü yoluyla haploid bitki elde etme üzerinde çalışılmıştır. Değişik biber genotiplerinde besin ortamına katılan inorganik ve organik komponentler ve büyüme düzenleyicilerin etkileri araştırılmıştır. Ayrıca anterlere, kültüre alınmadan önce yapılan soğuk uygulamaları ve kültürün ilk devresinde yapılan sıcak uygulamaları ile donör bitkilerin yetişme koşullarının etkileri de araştırılmıştır. Yapılan sitolojik incelemelerde anter kültürü için en elverişli gelişme döneminin birinci polen mitozundan hemen önceki dönem olduğu belirlenmiş, bu dönemdeki tomurcuklarda taç yaprakların birleşme noktasında veya biraz daha uzun olduğu, anter renginin ise yeşilimsi sarı, kenarlarının ise menekşe renginde olduğu gözlenmiştir. Biberde androgenesis olayının genotiple yalan bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Denemelerde yer alan çeşitler içerisinde Çarliston Bağcı,Yalova, Kıl biber ve Demre Sivrisi çeşitlerinden haploid bitki elde edilmiş, Kandil Dolma,Ege Acı Sivri ve Maor çeşitlerinde de embriyolar oluşmuş, ancak bitkiye dönüşüm gerçekleşememiştir. Diğer çeşitlerden haploid embriyo veya bitki elde edilememiştir. İlk dikim ortamı olarak, 4 mg/1 NAA ve 0,1 mg/1 BA katılan MS ortamında en iyi sonuç elde edilmiştir. Aktif Kömürün ve Kültür öncesi tomurcuklara yapılan soğuk uygulamasının olumlu etkisi olmamış; en iyi sonuç dikimi izleyen ilk 14 gün karanlıkta ve +35°C sıcaklıkta tutulan antetlerden elde edilmiştir. Haploid bitkiler, yaz sonu ve sonbahar başlangıcında çiçeklenmenin son dönemlerinde alınan tomurcuklardan oluşmuştur. Çalışmanın değişik aşamalarında toplam 40 adet embriyo ve embriyoid; 15 adet haploid bitki ve 3 adet diploid bitki elde edilmiştir. Anahtar: Biber, Capsicum anmnım L., anter kültürü, androgenesis, donör bitki, büyüme düzenleyiciler, haploid bitki.
Özet (Çeviri)
vn INVESTIGATIONS ON SOME FACTORS INDUCING in vitro ANDROGENESİS AND HAPLOID PLANT DEVELOPMENT INDIFFERENT PEPPER GENOTYPES SAYILIR, Ayla PhD in Agriculture Eng. Supervisor Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK January, 2002, 191 pages la this study, the obtaining of haploid plants by anther culture in pepper was studied. Effects of inorganic and organic components and growth regulators which were supplied to nutrient media as well as cold shock traitments before culture and high temperatures shock treatments after incubation and the effects of growing conditions of donor plants were investigated. According to cytological investigation, the most available development period of anther culture was found as the just previous period for 1* pollen mitosis. The petal levels of the buds in this period was found as the level of sepals or somewhat longer and flower buds contained greenish yellow anthers with a slightly violet tinge on the anther sac ends. A relationship between androgenesis and genotype in pepper haploid plants could be obtained from Çarliston Bağcı, Yalova, Tath Sivri Kıl biber and Demre Sivrisi, Among of experimental cultivars only embryoids occured at Kandil Dolma, Ege Acı Sivri and Maor cultivars, but no plants. Neither haploid embryos nor plants could beobtained from the other cultivars. The establisment medium prepared as 4 mg/1 NAA and 0,5 mg/1 BA according to MS(1962) gave the best results. There wasn't a favourable effect of active charcoal and cold applications to the buds before the cultivations, The best result was obtained from 14 days darkness after the plantation and + 35°C temperature applied to anthers.The haploid plants were obtained from anthers of the old plants which were grown in late summer time and autumn. In different stages of the research 40 embryos and embryoids, IS haploid plants and 3 diploid plants were obtained.