Üstel matris fonksiyonları yardımıyla Amerikan opsiyon probleminin çizgiler yöntemi ile çözümü
Solution of the American option problem by the method of lines using exponential matrix functions
- Tez No: 120389
- Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT ÖZİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Parabolik denklemler, Amerikan opsiyonu, çizgiler yöntemi, Pade yaklaşımları, Parabolic equations, American option, method of lines, Pade approximations
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
V ÖZET ÜSTEL MATRİS FONKSİYONLARI YARDIMIYLA AMERİKAN OPSİYON PROBLEMİNİN ÇİZGİLER YÖNTEMİ İLE ÇÖZÜMÜ KÖROĞLU, Canan Doktora Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut ÖZİŞ Mart 2002, 146 sayfa Bu tezde Black-Scholes diferansiyel denkleminin diffüzyon denklemine indirgendiği bilinerek, üstel matris fonksiyonları yardımıyla Amerikan opsiyon probleminin Çizgiler yöntemi ile çözümü üzerinde durulmuştur. Çizgiler yöntemi ile diffüzyon denklemi adi diferansiyel denklem sistemine indirgenerek analitik çözümde yer alan üstel matris fonksiyonuna Pade yaklaşımları uygulanmıştır. Bu tekniği kullanarak, Amerikan opsiyon problemi için Matlab 5.1 versiyonu yardımıyla bir program geliştirilmiştir. Program iki örneğe uygulanarak elde edilen sonuçlar, tablolar ve grafikler halinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SOLUTION OF THE AMERICAN OPTION PROBLEM BY THE METHOD OF LINES USING EXPONENTIAL MATRIX FUNCTIONS KÖRO?LU, Canan Ph.D. in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Turgut ÖZİŞ March 2002, 146 pages In this thesis using the fact that Black-Scholes equation reduces to a diffusion equation we solve American option problem by the method of lines with the help of exponential matrix functions. First, using the method of lines we reduce the diffusion equation to a system of ordinary differential equations, and then we make Pade approximations to the exponential matrix function appearing in the analytical solution of the system. Using this technique we develop a computer program for the American option problem with the help of Matlab 5.1. Moreover, this program is applied to two different problems and the results are discussed via tablos and graphs.