Binalarda güneş enerjisinden edilgen yararlanmada saydam yalıtım malzemeleri
Benefits of passive solar energy in buildings at using of transparent insulation
- Tez No: 120387
- Danışmanlar: PROF.DR. NECDET ÖZBALTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Saydam yalıtım malzemeleri, Edilgen güneş enerjili binalar, Güneş enerjisi, Transparent insulation material, Passive solar building, Solar Energy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET BİNALARDA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN EDİLGEN YARARLANMADA SAYDAM YALITIM MALZEMELERİ EBRAHİMÎ VAFAEİ, Lida Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA Mart 2002, 106 sayfa Bu çalışmada, İzmir iklim koşulları altında binaların dış duvarlarının güneş ışınımı etkisi altında ısıl davranışları incelenmiştir. Deneyler, atmosferik koşullar altında yapılmıştır. Test örneği olarak; 4 mm cam, 4 cm saydam yalıtım, 3 cm dış sıva, 19 cm düşey boşluklu tuğla, 2 cm iç sıvadan oluşan duvar alınmıştır. Deney düzeneği; iç ortam özelliklerinin modellendiği ünite, örnek duvar kuruluşu, ölçüm ve kayıt sisteminden meydana gelmiştir. îç ortam özelliklerinin modellendiği ünitenin dış boyutları l,lmxl,2mx 1,2 m' dir. Ünitenin duvar ile temas eden yüzeyleri hariç tüm yüzeyleri yalıtılmıştır. Ünitenin ön yüzeyi, örnek duvar kuruluşu ile temas etmektedir. Duvar kuruluşunun yüzey alam 1,0 m x 1,0 m olup, yan yüzeyleri yalıtılmıştır. Duvar içinde, bir boyutlu ısı iletim koşullan gerçekleştirilmiştir. Bir yüzü iç ortam koşullarının modellendiği ünite ile temas eden duvarın diğer yüzeyi, dış ortam koşullan etkisi allında bırakılmıştır. Deneyler süresince gelen güneş ışınımı, iç ve dış ortam sıcaklıktan, duvar iç, dış yüzey sıcaklıkları ile katmanlar arasındaki sıcaklıklar sürekli olarak ölçülmüştür. ölçüm sonuçları değerlendirilerek; saydam yalıtımlı duvar kuruluşundaki zaman gecikmesi, sönüm oranı, duvar kuruluş içinde farklızamanlardaki sıcaklık dağılımları, duvarda depolanan enerji miktarları elde edilmiştir. Ayrıca model çalışması yapılarak duvarın ısıl davranışı teorik olarak incelenmiştir. Kurulan model sonuçlan, deneysel çalışma verileri ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; saydam yalıtımın opak yalıtım malzemeleri gibi ısı yalıtımı sağladığı, ayrıca opak yalıtımın aksine, yüksek güneş ışınım geçirgenlikleri nedeniyle güneş enerjisinden daha fazla katkı sağlanmasına olanak verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT BENEFITS OF PASSIVE SOLAR ENERGY IN BUILDINGS AT USING OF TRANSPARENT INSULATION EBRAHÎMİ VAFAEÎ, Lida Ph.D. in Solar Energy Supervisor: Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA March 2002, 106 pages This research work, which was carried out in natural environment of Izmir, was aimed to investigate the influence of solar radiation on thermal regime in the exterior wall of the building. The test sample sample includes the following layers: glass (4 mm), transparent insulation (4 cm), outer plaster (3 cm), brick with vertical space (19 cm) and inner plaster (2 cm). Exterior dimensions of this test sample which corresponds to a model of the house, were 1,1 m x 1,2 m x 1,2 m and a specially designed unit has been used to measure and record relevant parameters. This unit was connected to the test sample. The test wall has a surface of 1,0 m xl,0 m and the other sides of the unit was insulated. One dimensional transient heat conduction condition was assumed through the wall. Only one surface of the test sample was under solar impact, whereas the other sides are not in contact with outer environment. During the experiment solar radiation, as well as air temperature outside and inside, that of outer wall surface, temperature of inner wall surface and between all layers have been measured. Our investigations allowed to estimate rates of heat accumulation within the wall with the transparent insulation, time lag and amplitudedamping and for different time, the distribution of temperature within this wall and total accumlated energy of the wall. A mathematical model is also sought and the theoretical results obtained from this model are compared statistically with experimental results. Our results showed that although both insulations fulfilled their functions, transparent insulation material allowed more heat to penetrate the building than opaque insulation material.