Selçuk-Pamucak sulak alan örneğinde ÇED ve alan kullanım kararları üzerine bir araştırma
A Research environmental impact assessment (EIA) and land use decisions onto Selçuk-Pamucak wetland
  1. Tez No: 120391
  2. Yazar: GÜLBAHAR GENCER GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Selçuk-Pamucak, sulak alan, alan kullanım kararlan, coğrafi bilgi sistemi, Selçuk-Pamucak, wetland, land use decisions, geographic information system
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
V ÖZET SELÇUK-PAMUCAK SULAK ALAN ÖRNEĞİNDE ÇED VE ALAN KULLANIM KARARLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA GENCER GÜLER, Gülbahar Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Bahar TÜRKYILMAZ Arahk2002, 127 sayfa Bu çalışmada, Selçuk-Pamucak sulak alan örneği için, alanın potansiyeli doğrultusunda sınıflandırma yapılarak alan kullanım kararlarına yönelik ilkeler belirlenmiştir. Ayrıca bu sulak alan, şimdiye kadar yapılan uygulamalar ve geleceğe yönelik kararlar açısından ÇED kapsamında irdelenmiştir. Selçuk-Pamucak sulak alam, fonksiyonlarını yerine getirmede havzasının verdiği fırsat açısından ve fonksiyonlarını gerçekleştirmedeki etkinliği açısından, havza alanı ve sulak alan olmak üzere iki aşamada değerlendirilmiştir. Alana yönelik verilerin değerlendirilmesinde WIMS adlı yöntemin, çalışma kapsamına uygun kısımlarından yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise CBS araç olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak; Selçuk-Pamucak sulak alam örneğinde karar vericilere ışık tutması amacıyla öneri kullanımlar belirlenmiş, alana yönelik verilecek kararlarda ÇED'in üstlendiği rolün önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A RESEARCH ON ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT (EIA) AND LAND USE DECISIONS ONTO SELÇUK-PAMUCAK WETLAND GENCER GÜLER, Gülbahar Ph.D. Thesis in Landscape Architecture ' Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bahar TÜRKYILMAZ December 2002, 127 Pages. In this study, the principles based on the land use desicion according to the land potential were determined for the case of Selçuk-Pamucak wetland. This wetland was also evaluated in terms of the applications realized and the ones to be realized in the area from the point of EIA. Selçuk-Pamucak wetland was investigated at two steps, one was from the point of wetland and the other was from the point of basin. The land related data evaluation was made based on the WIMS method. GIS as a tool was used for the evaluation of the data. As a result of this study, some lands suggested for use were determined for decision makers on how to use these lands and also the role of EIA was discussed.