Utilization of activated carbon supported-metal catalysts in the conversion of plastics into fuels
Plastiklerin yakıtlara dönüştürülmesinde metal yüklenmiş aktif karbon katalizörlerinin kullanımı
  1. Tez No: 120392
  2. Yazar: SELHAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK, PROF. DR. MEHMET SAĞLAM, PROF. DR. HÜSEYİN ANIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrokraking, Aktif Karbon, Plastik, HDS, NMR, Hydrocracking, Activated Carbon, Plastic, HDS, NMR
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
V ÖZET PLASTİKLERİN YAKITLARA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNDE METAL YÜKLENMİŞ AKTİF KARBON KATALİZÖRLERİNİN KULLANIMI KARAGÖZ, Selhan Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Jale YANIK Haziran 2002, 115 sayfa Bu çalışmanın ana amacı asidik olmayan katalizörlerin, Polimerlerin Ağır gaz yağı ile geri kazanımı için incelenmesiydi. Polimerler ve Ağır gaz yağı metal yüklü aktif karbon katalizörleri (M- Ac) ve asidik katalizörler (HSZM-5, DHC-8) varlığında bir batch otoklav kullanılarak 425, 435, 450 C 'de hidrojen atmosferi altoda parçalandı. Alçak yoğunluk polietilenin Ağır gazyağı içersinde hidrokrakinginde en uygun sıcaklık 435 C bulundu. Metal yüklü aktif karbon katalizörlerinin hidrokrakinginden elde edilen sıvı üründeki kükürt miktarı HSZM-5 'kinden daha düşüktü. Metal yüklü aktif karbon katalizörleri sülfür bileşikleri ve H2S için tutucu olarak davrandı ve de hidrodesülfürizasyona yol açtı. Alçak Yoğunluk Polietilen/Ağır Gaz Yağı karışımının hidrokrakinginden elde edilen sıvıdaki hidrokarbon tipleri Nükleer Magnetik Rezonans (NMR) analiziyle belirlendi. Metal yüklü aktif karbon katalizörleri varlığında aromatik yüzdesi %4 ile %8.9 arasında bulundu. Oysaki HSZM-5 ten elde edilen sıvı ürün %28 aromatik türe sahipti. Metal yüklü aktif karbon katalizörleri varlığında izoparafin index 0.32 ile 0.66 arasında bulundu. Ancak HSZM-5 'ten elde edilen sıvıda izoparafin index 0.01 di. Metal yüklü aktif karbon katalizörlerinden elde edilen sıvı ürünlerdeki düşük aromatik ve yüksek izoparafin indexi çevre açısından gelişmiş bir hidrokarbon yakıtı önermektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT UTILIZATION OF ACTIVATED CARBON SUPPORTED-METAL CATALYSTS IN THE CONVERSION OF PLASTICS INTO FUELS KARAGÖZ, Selhan PhD in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale YANK June 2002, 115 pages The main objective of this study was to explore non-acidic catalysts for recycling of polymers by coprocessing with vacuum gas oil (VGO). Polymers and VGO were cracked over activated carbon-supported metal catalysts (M-Ac) and acidic catalysts (HSZM-5, DHC-8) using a batch autoclave at 425, 435, 450 C under hydrogen atmosphere. In hydrocracking of LDPE in VGO the most suitable temperature was found to be 435 C. The amount of sulfur in liquid products obtained from hydrocracking over activated carbon-supported metal catalysts was lower than that over HSZM-5. Activated carbon-supported metal catalysts acted as an absorbent for sulfur compounds and H2S and also facilitated hydrodesulphurization (HDS). The hydrocarbon types in liquids from hydrocracking of LDPE/VGO blend were determined by nuclear magnetic resonance (NMR) analysis. In the cases of activated carbon- supported metal catalysts, aromatic species were found between 4 % and 8.9 %, whereas the liquid product obtained over HSZM-5 has 28 % aromatic species. In the presence of activated carbon-supported metal catalysts, isoparaffin index was found to be between 0.32 and 0.66. However, the isoparaffin index was 0.01 in the liquid obtained over HSZM-5. The presence of lower aromatics and higher isoparaffin index in liquid products obtained over the activated carbon-supported metal catalysts suggest an improved hydrocarbon fuels from an environmental viewpoint.