Bazı pamuk (Gossypium hirsutum L. ) çeşitlerinde değişik koza olgunluğu dönemlerinde yapılan defoliant uygulamalarının etkileri üzerine araştırmalar
Researches on effects of defoliation application at different boll opening stages of some cotton (Gossypium hirsutum L. ) varieties
- Tez No: 120418
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ HAZIM EMİROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, defoliant, koza açma, uzunluk, mukavemet, sarılık, parlaklık, Cotton, defoliant, boll opening, ginnig output, fiber lenght, fiber strenght, trash count, yellowness, brightness, count strenght product
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET BAZI PAMUK (Gossypium hirsutum L)ÇEŞİTLERİNDE DEĞİŞİK KOZA OLGUNLUĞU DÖNEMLERİNDE YAPILAN DEFOLİANT UYGULAMALARININ ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KUP AL, Meltem Doktora Ted, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şükrü Hazım EMİROĞLU Ekim, 2002; 148 sayfa. Pamukta çiçeklenme, artan sıcaklıkla başlar ve gelişine süresince devamlılık gösterir. Çiçeklenmeyi koza bağlama, kozada lif oluşumu ve lif olgunluğu ile açmalar izler. Açan koza kütlüsü elle geleneksel usûllerle ve Ekim'den Aralık ayına kadar 2, 3 ve 4 kez tekrarlanarak toplanır veya makine ile ilk el (%45-55 açmada) hasat zamanı gelince defoliant (yaprak döktürücü) tipi kimyasallarla tüm kozalar açtırılarak gerçekleştirilir. Bazen tarlada pamuk ürünü yoğun yağışlara maruz kalabilir veya üreticiler pamuk hasadından sonra kış için yeni bir ürün yetiştirmek isteyebilirler. Bu nedenlerden dolayı toplu hasadı erken tamamlamak için yaprak defoliasyonuna çoğunlukla ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu çalışmada zorunlu yaprak döktürmede erken, normal ve geç uygulamalarının pamukta verim ve kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Bornova'da Ziraat Fakültesi pamuk tarlalarında üç yıl (1998, 99 ve 2000), Upland (Gossypium hirsutum L.) grubuna dahil üç Ege pamuk çeşidi A) Nazilli 87, B) Nazilli M-503 ve C) ED-1 10* ile denemeler yapılmıştır. Tesadüf blokları deneme deseninde bu üç çeşitte değişik koza açma dönemlerinde 1)ERKEN: %5Ö-4Ö koza açma, 2) NORMAL UYGULAMA: %50-60 koza açma, 3) GEÇ: %70-80 koza açma ve 4) KONTROL:“Uygulamasız”dikkate alınarak Finish+Dropp Ultra** ticari adlı defoliant kullanılmıştır.. ED-1 10 : 2Ö0rde tescil edilerek AYDBÎ-1 10 adını almıştır..* Finish (ethephon+cyclanide 200 cc/da) + Dropp Ultra (thidiazuron+diuron 60 cc/da)VI Denemenin üç yıllık bazı bulguları şöyledir, Deneme çeşitlerine göre kütlü verimi, ilk yıl kontrol variyantlarında 295,00 kg/da (ED_.U0) ile 311,86 kg/da (NM-503) arasında değişmiştir. İkinci yılda biraz daha yüksek kütlü verimi alınmıştır. Defoliant uygulaması çeşitler ortalaması olarak geç (%70-80 açma) variyantında“31 1,33 kg/da'* ile en yüksek, eri az açmada (%30- 40 açma) ise ”279,93 kg/daw ile en düşük kütlü verimi gerçekleşmiştir. Yapılan istatistik kontrollerde de defoliant uygulaması önemli çıkmıştır. Defoliant uygulamalarının çırçır-lif randımanına etkisi istatistik olarak önemli bulunmuştur. Kontrollerde çeşitler %34,88 (ED-110), %37,22 (N.87) ve %38,77 (NM-503) değerlerini vermiştir, %60-70'lik koza açmada defbliyant uygulamasında en yüksek (%39,69)'ten kontrol (%36,96)'e doğru gittikçe azalan değerler elde edilmiştir. Lifte uzunluk, kontrol variyantta N.87 çeşidi için 28,95 mm, NM-503 için 29,33 mm ve ED-110 için 32,30 mm bulunmuştur, kontrolden sonrakilerde gittikçe düşmeler olmuştur. Ancak farklar istatistik olarak önemsiz çıkmıştır. Lif dayanıklılığı (PI) deneme ortalaması kontrol parsellerinde 93,22 olarak yüksek, öteki işlem variyantlarında biraz düşmeler göstermiştir. Lif olgunluk değerleri de lif dayanıklılığına benzer seyretmiştir. Lifte yabancı madde sayısı, kontrolde daha azken defoliant uygulama variyantlarında biraz artışlar göstermiştir. Lifte sanlık değeri kontrolde düşük, defoliantın erken dönemindeki uygulamalarında biraz daha yüksektir, yapılan istatistik değerlendirmede defoliant uygulaması önemli çıkmıştır. Parlaklık değeri açısından kontrol parseli en yüksek, defoliant uygulanan parseller ise en düşük değerdedir. İplik mimara mukavemeti (CSP) üzerine defoliantın etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON EFFECTS OF DEFOLIATION APPLICATIONS AT DIFFERENT BOLL OPENING STAGES OF SOME COTTON (Gossypium hirsutum L) VARIETIES KUP AL, Meltem PhD in Field Crops Department Supervisor Prof.Dr. Şükrü Hazım EMÎRO?LU October, 2002; 148 pages. Flowering in cotton begins with rising temperature and it continues during development. Boll setting, fiber formation at boll, fiber maturation and boll opening follow flowering. Seed-cotton from open boll is picked by hand with tradition methods from October to November and this harvest method is repeated by farmers as 2, 3 or 4 time up to November, or cotton harvest can be done by harvest machine when the first picking percentage reaches 45-55 % boll opening by the help of defoliant which speeds up boll opening. Sometimes cotton crop at the field can be subjected to intensive raining or farmers want to grow new crop for winter after cotton harvest Due to these reasons in order to complete total harvest early, it is necessary application of leaf defoliation frequently. In mis study, the effects on the cotton yield and quality of early, normal and late time period application at the obligatory leaf defoliation were investigated. The study was established with three Aegean cotton varieties A) Nazilli 87, B) Nazilli M-503 ve C) ED-110* from Upland {Gossypium hirsutum L.) cotton group under Bornova conditions at the fields of Faculty of Agriculture during three years (1998, 1999 and 2000).In this study (which was conducted in the randomized block design with three varieties), the defoliant mixture of Finish+ Dropp ultra*'1' was applied at 4 different boll opening periods; 1) Early: 30-40 % boll opening 2) Normal: 50-60 % boll opening 3) Late: 70-80 % boll opening and 4) Control (no.EIM10wasregisteredasAYDIN-110at2001. *. Finish (ethephoirfcyclanide 200 cc/da) + Dropp Ultra (thidiazuroitf-diuron 60 cc/da)vm Getting results during three years from this study as follows; For all varieties which are used in the study seed-cotton yield of control at the first year was between 295,00 kg/da (ED-110) and.311,80 kg/da (NM-503). At the second year seed-cotton yield was higher than other years. Average of seed- cotton yield belongs to varieties was highest as 31 1,33 kg/da at late period (70-80 % boll opening ) and it was lowest as 279,93 kg/da at early period (30-40 % boll opening). The effect of defoliant treatment on seed cotton yield was found The effect of defoliant treatment on ginning output was found statistically significant. Average ginning output values at control pilots of varieties were 37,22 % (N.87), 38,77 % (NM-503) and 34,88 % (ED-110). Depending on the treatment time ginning output ranged from 36,96 % to 39,69 %. Ginning output was highest with 39,69 % at the period (70-80 % boll openig) and it was lowest with 36,96% at control. Fiber length was 28,95 mm for control pilot of N.87 and it was 29,33 mm and 32,30 mm for control pilot of NM-503 and ED-110 varieties. In the others fiber lenght began to decreased. But differences between variants was unsignificant. Average value of fiber strenght was the highest with 93,22 at control pilots of three varieties and it was seemed that fallen down at the other treatment periods. The effect of defoliant on fiber maturity values was similar to fiber strenght. Trash count at fiber on control pilots were lower than defoliant treated pilots and defoliated pilots showed a little rising in terms of trash count. Yellowness at fiber was lowest at the control pilots and it was highest at early period defoliant treatment. In terms of brightness, values of control pilots were the highest and defoliant treated pilots were the lowest. The effect of defoliant treatment on yellowness was found statistically unsignificant. The effect of defoliant treatment on count strenght product (CSP) was found statistically unsignificant.