Farklı karışım ve hacimde harç materyali ile serada yetiştirilen hıyar bitkisinin beslenme durumunun incelenmesi
Determination of nutrient status of cucumber plants which is grown in greenhouse at the different mixes and volumes of growing media
- Tez No: 120417
- Danışmanlar: PROF.DR. HABİL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hıyar, yetiştirme ortamları, beslenme durumu, cucumber, growing media, nutrient status
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
rv ÖZET FARKLI KARIŞIM VE HACİMDE HARÇ MATERYALİ İLE SERADA YETİŞTİRİLEN HIYAR BİTKİSİNİN BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ ERGUN ÇAKICI, Özlem Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Habil ÇOLAKOĞLU Eylül 2002, 205 sayfa Çalışma farklı yetiştirme ortamlarında ve bu ortamların farklı hacimlerinde yetiştirilen hıyar bitkisinin (cucimus sativus ev. Rava Fi, Alara Fi) beslenme durumu, ürün ve kuru ağırlık oluşumu ile bitki ve kısımları ile kaldırılan mineral besin maddesi miktarlarım belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi seralarında yürütülen bu çalışmada üç farklı hacimde (4, 8, 12 litre /bitki) kullanılan on farklı yetiştirme ortamı şunlardır. 1- Torf 2- Torf (ithal) 3- Perlit 4- Kula cürufu 5- Kum 6- Çeltik kavuzu 7- Çeltik kavuzu + Perlit (1:1) 8- Ürgüp cürufu 9- Talaş (Çam) 10- Talaş + Perlit (1:1)Araştırma sonucunda bir dekardan 4071-22171 kg arasında elde edilen hıyar ürün ile ortamlardan 9.941-37.103 kg arasında N, 4.940- 18.353 kg arasında P205, 16.940-60.087 kg arasında K20, 10.293-36.775 kg arasında CaO ve 3.166-10.928 kg arasında MgO kaldırılmıştır. Elde edilen bulgular kullanılan yetiştirme ortamları ve bu ortamların farklı hacimleri hıyar bitkisinin beslenmesi üzerinde önemli etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT DETERMINATION OF NUTRIENT STATUS OF CUCUMBER PLANTS WHICH IS GROWN IN GREENHOUSE AT THE DIFFERENT MIXES AND VOLUMES OF GROWING MEDIA ERGUN ÇAKICI, özlem Ph. D Thesis, Department of Soil Sciences Supervisor: Prof. Dr. Habil ÇOLAKO?LU September 2002, 205 pages The aim of this study was to examine the nutrient status of cucumber plants (cucimus sativus cv. Rava Fi, Alara Fi) by mean of different part and whole plant analyses; the effect of different growing media on nutrient status, dry weight and yield. In the considered Ege Univ. Fac. of Agriculture greenhouses, ten different growing media and three different volume (4,8,12 1/plant) of these media were used, as listed in the following:vn As a results-of nutrients uptaken by whole plants showed that; N between 9.941-37.103 kg, P205 between 4.940-18.353 kg, K20 between 16.940-60.087 kg, CaO between 10.293-36.775 kg and MgO between 3.166-10.928 kg by 4.071-22.171 ton/da fruit production in growing media. When all of the results are evaluated, it is concluded that the different growing media and different volumes of these media had an important effect on the nutrition.