Topçam baraj gölü'nün (Çine-Aydın) balık türleri ve bazı ekonomik türlerinin biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması
The Investigation on the fish species and the bio-ecological characteristics of some economical fish populations in Topçam dam lake (Çine-Aydın)
  1. Tez No: 120424
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Balık Faunası, leuciscus cephalus, Capoeta capoeta bergamae, Carassius gibelio, Büyüme, Üreme, Topçam Baraj Gölü, Fish Fauna, Leuciscus cephalus, Capoeta capoeta bergamae, Carassius gibelio, Growth, Reproduction, Topçam Dam Lake
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
V ÖZET TOPÇAM BARAJ GÖLÜ'NÜN (ÇİNE-AYDIN) BALIK TÜRLERİ VE BAZI EKONOMİK TÜRLERİN BİYO-EKOLO JİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ŞAŞI, Hüseyin Doltora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Süleyman Balık Haziran 1999-Haziran 2000 tarihleri arasında Topçam Baraj Gölü'nde yapılan bu çalışma ile balık faunasının ve bazı ekonomik türlerin büyüme, kondisyon faktörü, üreme karakteristikleri gibi bazı populasyon özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 3 familyaya ait 8 tür ve 1 alttür tespit edilmiştir. Bu çalışmada incelenen 332 Leuciscus cephalus bireyinin dişileri I- VII, erkeklerin I-V yaşları arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. İncelenen balıların %72.89'u dişi, %27.11'i erkek bireylerden oluşmaktadır. Çatal boy dişi bireylerde 11.10-26.10 cm, ağırlık 21.03- 326.40 gr, erkek bireylerde 9.70-22.07 cm, ağırlık 17.40-179.87 gr arasında değişmiştir. Yumurtlama dönemi Mart-Mayıs ayları arasındadır. Bu çalışmada yakalanan 709 Capoeta capoeta bergamae bireyinin dişi ve erkeklerin II-VI yaşlan arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur, incelenen Örneklerin %52.75'mi dişi, %47.25'ini erkek bireyler oluşturmaktadır. Çatal boy dişi bireylerde 15.59-30.76 cm, ağırlık 62.02- 501.02 gr, erkek bireylerde 15.36-30.00 cm, ağırlık 59.61-433.80 gr arasında değişmiştir. Yumurtlama dönemi Mart-Mayıs aylan arasındadır. Ayrıca, yakalanan 172 Carassius gibelio bireyinin IH- VI yaşlan arasında dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çatal boy dişi+erkek bireylerde 23.80-28.38 cm, ağırlık ise 356.30-572.02 gr, arasında değişmiştir; Yumurtlama dönemi Mart-Eylül aylan arasındadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE INVESTIGATION ON THE FISH SPECIES AND TTHE BIO- ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME ECONOMICAL FISH POPULATIONS IN TOPCAM DAM LAKE (ÇINE-AYDIN) ŞAŞI, Hüseyin PhD in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof Dr. Süleyman Balık This study was carried out to determine the fish fauna and some features such as growth, condition factor and reproduction characteristics of the economical fish populations, in the Topçam Dam Lake between June 1999 and June 2000. In this study, 8 species and 1 subspecimen belonging to 3 families were obtained. In this study, 332 Chub, Leuciscus cephalus specimens were examined, the age of females and males ranged from I-VJJ and I-V respectively. The population was composed of 72.89% females and 27.11% males. The fork length and weight of females and males varied from 11.10-26.10 cm, 21.03-326.40 gr and 9.70-22.07 cm, 17.40-179.87 gr respectively. The spawning period takes place between March and May. A total 709 Capoeta capoeta bergamae were caught, the age of females and males ranged from II- VI. The population was composed of 52.75% females and 47,25% males. The fork length and weight of females and males varied from 15.59-30.76 cm, 62.02-501.02 gr and 15.36-30.00 cm, 59.61-433.80 gr respectively. The spawning period takes place between March and May. In addition, 172 goldfish, Carassius gibelio of ages ranging between III- VI were captured. The fork length and weight varied from 23.80- 28.38 cm, 356.30-572.02 gr The spawning period takes place between March and September.