Estradiol valeratin gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) cinsiyet değişimi ve büyüme özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 120430
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Estradiol valerat, cinsiyet değişimi, büyüme, yaşama oranı ve kalıntı, Rainbow trout, Estradiol valerate, sex reversal, growth, survival rate and residue
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada; 20 mg/kg oranında, yeme karıştırılarak verilen Estradiol valerat'ın, Gökkuşağı alabalığının {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), cinsiyet değişimi, büyüme özellikleri, yaşama oranı üzerine etkisi ve etinde kalıntı yapıp yapmadığı araştırılmıştır. Ortalama ağırlıkları 0.32±0.02 g olan ve ilk yem almaya başlamış, Gökkuşağı alabalığı larvalarına, Estradiol valerat 20 mg/kg-yem oranında, 56 gün süreyle verilmiştir. Deneme sonunda; Estradiol valerat'ın, alabalıklarda ağırlık, boy, yem değerlendirme oranı, spesifik büyüme oranı ve protein etkinlik oranını değiştirmediği görülmüş; kondisyon faktörü değerini yükselttiği, gonadosomatik indeks, hepatosomatik indeks ve % iç organ değerlerini ise düşürdüğü tespit edilmiştir. Estradiol valerat uygulaması, alabalıkların cinsiyetini, %97 oranında dişi ve %3 oranında interseks şeklinde değiştirmiş, alabalıkların yaşama oranını olumsuz etkilemiş (%84.5), buna karşın, balık etinde kalıntı oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Estradiol valerate that mixed 20 mg/kg ratio with food, was resarched on the sex reversal, on growht, on survival ratio of the Rainbow trout {Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) and whether residue in fish muscle or not. Estradiol valerate was given that 20 mg/kg ratio in the Rainbow trout larvaes that had got avarage weight 0.32±0.02 g. And began firsh eat feed. In the investigation was determined that Estradiol valerate not changed weight, length, food conversion rate, spesific growht rate and protein efficiency rate in the Rainbow trout. It increased condition factor but decreased gonodosomatic indeks, hepatosomatic indeks and internal organ rate. The sex of Rainbow trout was changed, %97 female and %3 rate intersex, by Estradiol valerate applied. Survival rate (%84.5) of Rainbow trout was decreased by Estradiol valerate but not found residue in fish muscle, following results were found.