Deneysel polikistik over sendromu modelinde klomifen sitrat ve antioksidan uygulamasının endometriumdaki oksidatif durum ve östrojen reseptörü üzerine etkisi
The effect on oxidative state and estrogen reseptores at endometrium by admisitration of clomiphene citrate and antioxidants on experimental polycystic ovarian syndrome model
  1. Tez No: 336706
  2. Yazar: ŞERİFE DİKAYAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ KEMAL KUŞÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PKOS, oksidatif stres, implantasyon, anti-oksidan, E vitamini, eNOS, iNOS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı polikistik over sendromunda görülen oksidatif stresin (OS) ovulasyon indüksiyonu (Oİ) amacı ile kullanılan klomifen sitrat (KS) tedavisi ile artıp artmadığını ve olası artış üzerine anti-oksidan E vitamini uygulamasının etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada her grupta 7 adet olmak üzere toplam 4 grup, 28 tane, genç, erişkin, ortalama 200-250 gr ağırlığında hiç gebe kalmamış Wistar Albino sıçan kullanılacaktır. Gruplar deneysel polikistik over sendromu (grup I), deneysel polikistik over sendromu KS ile ovulasyon indüksiyonu yapılan grup (grup II), deneysel polikistik over sendromu ve KS ile ovulasyon indüksiyonu yapılan ve E vitamini verilen grup (grup III) ve herhangi bir ilaç verilmeyecek olan kontrol grubu (grup IV) olacak şekilde planlanmıştır. Sıçanlar 12 saat aydınlık ve karanlık ortamda serbest su ve hazır kuru gıda erişiminde barındırılacaktır. Deneysel polikistik over sendromu oluşturmak için grup I, II ve III?teki her sıçana bir defa yağda çözünmüş 4 mg estradiol valerat (EV) intramüsküler olarak uygulanacak ve injeksiyondan 30 gün sonra deneysel polikistik over sendromu oluşmuş kabul edilecektir. Grup II ve III?teki her sıçana klomifen sitrat injeksiyon ile 10 mg/kg tek doz verilecektir . Grup III?e KS ile birlikte , 21 gün süre ile E vitamini 100 mg/kg dozunda intraperitoneal enjeksyon şeklinde verilecektir. Sıçanlar 52.gün anestezi altında (Ketamin HCl 80 mg/kg ve Xylazine 5 mg/kg ) servikal dislokasyon yoluyla feda edilecek ve histolojik doku takibi için uterin boynuzlar alınacaktır. Bulgular: İmmünohistokimyasal değerlendirmede grup I ve grup II?de grup IV?e göre, ER? ve ERß reseptör konsantrasyonları düşük, SOD ve iNOS seviyesi yüksek, eNOS seviyesi azalmış tespit edildi. Grup III?de ise E vitamini desteği ile ER? ve ERß reseptör konsantrasyonları arttı, SOD ve iNOS seviyeleri azaldı, eNOS seviyesinde anlamlı olmayan bir artış görüldü. Sonuç: Gerek deneysel PKOS modelinde gerekse KS tedavisinde oluşan OS, implantasyonda rol oynayan reseptörleri ve endometriyal kan akımını olumsuz etkiler ve bu olumsuz süreç anti-oksidan E vitamini ile geri dönebilir. Özellikle PKOS olgularında KS ile yapılan ovulasyon indüksyonunda elde edilen düşük gebelik oranları, anti-oksidan tedavi ile düzelebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The objective of this study is to search the oxidative stress (OS) which occurs in polycystic ovarian syndome whether increase or not with the treatment of clomiphene citrate (CC) that using to induce ovulation(OI) and the effect of admisitration of anti-oxidant vitamin E on possible increase. MATERIAL AND METHODS: There will be used totaly 28 rats in 4 groups of which containing 7 nuliparous young, adult, average 200-250 gr of weighted Wistar albino rats in this study. The groups are planned as: experimentally polycystic ovarian syndrommed (group I), Induced ovulation by CC with experimentally polycystic ovarian syndrommed (group II), Induced ovulation by CC with experimentally polycystic ovarian syndrommed and administered vitamin E (group III)and the control group which none of medication will be administered. (group IV)Rats wil be looked after with both 12 hours light and dark place where avaible water and instant dry food. To occur experimental polycystic ovarian syndrome in groups I, II and III; 4mg oestradiol valerat (OV) in oil solution via intramuscular injection will be applied once and after 30 days of injection it will be accepted that experimental polycystic ovarian syndrome has been occured. In Group II and III, each of the rats will be given clomiphene citrate 10 mg/kg with one injection. In Group III, additional vitamin E as intraperitoneal injection, 100mg/kg dosaged with 21days of duration. will be given with CC. Rats will be terminated by cervical dislocation on the day of 52nd under the anesthesia (Ketamine HCl 80 mg/kg and Xylazine 5 mg/kg ) and uterin horns will be taken for histological analysis. RESULTS: Under immunohistochemical analysis in group I and group II, ER? and ERß receptor concentrations are lower, SOD and iNOS levels are higher and eNOS levels are lower than group IV. In group III, with the suppliment of vitamin E, ER? and ERß receptor concentrations were increased, SOD and iNOS levels were decreased and there was an increase of the level of eNOS which was not significant. CONCLUSION: On both experimental PCOS model and CC cure which cause OS affect the receptors that play part in implantation and endometrial blood flow negatively and this process can be turn back with antioxidant vitamin E. Especially the low pregnancy rates on PCOS patients whose ovulation induced with CC may be restored with antioxidant treatment. KEY WORDS: PCOS, oxidative stress, implantation, antioxidant, vitamin E, eNOS, iNOS