Silver extraction from silver sulphide ore
Gümüş sülfür cevherinden gümüş özütlenmesi
- Tez No: 120435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Silver extraction, thiosulphate teaching
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET GÜMÜŞ SÜLFÜR CEVHERİNDEN GÜMÜŞ ÖZÜTLENMESİ AYATA, Sevda Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran Mayıs 2002, 59 sayfa Altın, gümüş gibi değerli metaller, geleneksel olarak cevherden bazik siyanür çözeltisi ile liç edilerek kazanılır. Fakat siyanürün yüksek toksisitesi ciddi çevre problemlerine sebep olur. Böylesine tersinmez doğa zararlarına yol açan siyanür hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Bu yüzden siyanürün kullanımını dışlayan alternatif bir yöntem geliştirilmelidir. Bu çalışmada Ag2S'ten gümüş özütlenmesi için yeni bir yöntem önerilmiştir. Yöntemde S02 (Na2S03 olarak eklenen) ve H2S (ortamda oluşan) arasındaki redoks tepkimesi ve komplekleştirici olarak tiyosülfat kullanılır. pH, gümüşün tiyosülfat ile kompleks dengesi ve Ag2S'nin çözünebilirliği gibi değişkenler incelenmiştir. Bu yolla elde edilen gümüş uygun elektroliz koşulları uygulanarak yüksek saflıkta (%99) kazanılmıştır. Bakır, altın, demir, çinko gibi girişim yapan diğer metalik safsızlıklar uygun elektroliz gerilimi seçilerek elimine edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Gümüş özütlenmesi, tiyosülfat liçi
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SILVER EXTRACTION FROM SILVER SULPHIDE ORE AYATA Sevda Doctoral Thesis In Chemistry Supervisor : Asc. Prof. Hüseyin Yıldıran May 2002, 59 pages Precious metals such as gold and silver have traditionally been recovered from ores by leaching with alkaline cyanide solution. But the high toxicity of cyanide results in severe environmental consequences. Cyanide which causes irreversible destruction to the nature should not be used in any quantities. Therefore alternative method for silver recovery from ores excluding the use of cyanide is necessary. In this study a novel technique for silver extraction from Ag2S is described. The method utilises thiosulphate as complexing reagent and the redox reaction between S02 added as Na2S03 powder and H2S gas evolved. The parameters of the reaction such as pH, the complex equilibrium of silver ion with thiosulphate and the solubility of Ag2S were investigated. Silver ion, obtained by this means are collected in high purity (99%) by applying appropriate electrolysis conditions. The interferences from other metallic impurities, namely copper, gold, iron, zinc is eliminated by choosing an appropriate electrolysis potential.