İpliklerin örülebilirliği üzerine bir araştırma
A Research upon the measurement of knittability of yarn
  1. Tez No: 120434
  2. Yazar: SERAP DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BAYAZIT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Knittability, yarn input tension, yarn output tension, yarn-yarn friction, yarn-needle friction, evenness of yarn, characteristics of a yarn, measurement of yarn tension, knitted fabric faults
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET İPLİKLERİN ÖRÜLEBİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DÖNMEZ, Serap Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Arzu Bayazıt Mayıs 2002, 139 sayfa Bir ipliğin örülebilirliği, söz konusu ipliğin örme makinesinde kolay çalışıp çalışamayacağım ifade etmektedir, örülebilirlik, örme makinesindeki duruşları, örme prosesinin verimliliğini, örme kumaşın kalitesini ve dolayısıyla üretim maliyetini doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu özellik, ipliklerin üretildikleri liflerin özellikleri yanında, kendi fiziksel ve yapısal özelliklerine de bağlıdır. Kumaşta hatalara ve dolayısıyla zaman kaybına ve maliyet artışına yol açan, örülebilirliği düşük ipliklerin örmeye başlamadan önce tespit edilmesi verimlilik açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, örme sanayiinde yaygın olarak kullanılan baza ipliklerin örülebilirliğinin ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece, ipliklerin örmeye uygunluğunun önceden tespit edilerek, maliyetlerin azaltılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, deneylerden elde edilen sonuçlar, çizilen grafikler ve yapılan istatistiksel analizler yardımıyla değerlendirilmiş ve yapılan regresyon analizi sonucunda iplik-iğne ile iplik-iplik sürtünme katsayılarım tahminlemede kullanılabilecek ve iplik Özelliklerine bağlı iki eşitlik bulunmuştur. Bu eşitliklerden yola çıkılarak, binary lojistic regresyon analizi yardımıyla bir ipliği örmeden önce örülebilirlik kararının verilmesinde kullanılabilecek bir denklem elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler, örülebilirlik, iplik giriş gerginliği, iplik çıkış gerginliği, iplik-iplik sürtünmesi, iplik-iğne sürtünmesi, iplik düzgünsüzlüğü, iplik özellikleri, iplik gerginliği ölçümü, örme kumaş hataları
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH UPON THE MEASUREMENT OF KNITTABIUTY OF YARNS DÖNMEZ, Serap Ph.D. in Textile Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arzu Bayazit (Ph.D.) May 2002, 139 pages The knittability of a yarn expresses if knitting process with a yarn is easy or not. Knittability is a factor, which affects directly stop-motions of a knitting machine, productivity of knitting process, quality of knitted fabric and so production cost. This property depends on not only characteristics of fiber from which yarn produced but also its own physical and structural properties. It's very important to determine yarns having lower degree of knittability, which causes faults in knitted fabric and so loss of time and money. In this research, the aim is to determine knittability of yarns, which are used mostly by knitting companies and the factors, which affect knitability. So it is aimed to decrease costs by determining if this yarn is proper for knitting or not. For this purpose, the results of experiments were evaluated with drawn charts and statistical analyses. At the end of regression analysis, two equations, depending on characteristics of yarn, were found. These equations could be used in judging yarn-needle and yarn-yarn friction. By using these two equations and binary logistic regression analysis, another equation was found, which could be used forjudging knittability of a yarn before it was knitted.